Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Hyundai bygger Apples elbil – eller inte

Oklarheter efter fredagens besked

För några dagar sedan kom beskedet att Apple inlett samtal med Hyundai om att bygga den amerikanska techjättens  autonoma elbil. Beskedet fick Hyundais aktie att öka med 20 procent, men så enkelt var det inte.

Bytbil har tidigare skrivit om Apples planer på att bygga en egen självkörande elbil som ska använda sig av ny, unik, batteriteknik. I fredags kom rapporter om att Hyundai var i tidiga diskussioner med det amerikanska teknikföretaget, om att tillverka deras autonoma elbil, rapporterade bland annat CNN.

Beskedet fick Hyundais aktie att rusa med 20 procent och den sydkoreanska biltillverkaren hade sin bästa dag på aktiemarknaden, på över två årtionden.

Men så enkelt var inte fallet. Hyundai ändrade sitt uttalade, två gånger. Till slut tog de bort all hänvisning till Apples namn och gjorde följande uttalande:

”Vi får första på samarbete från flera olika företag, men inget beslut har ännu fattats” sade den sydkoreanska biltillverkaren. 

LÄS MER: Ineos Granadier – med vätgasteknik från Hyundai

Om nu de tidiga beskeden ändå skulle stämma, kan Apples bil baseras på Hyundais nya elbilsplattform, E-GMP, som lanserades i december. Den ger en räckvidd på över 50 mil och kan laddas till 80 procent av batterikapaciteten på 18 minuter. Men det är självklart rena spekulationer, huruvida Apple skulle använda plattformen eller inte. 

Enligt källor så planerar Apple att lansera en elbil 2024, men att Projekt Titan kan komma att försenas på grund av covid-pandemin.

Apple avböjde att kommentera uppgifterna. 

LÄS ÄVEN: Officiell: Hyundai Kona Electric Facelift

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com