Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Uppgifter: Hyundai tvekar om Apple

Har sina förklaringar

Större
Stäng
  • Apple
    Foto: Shutterstock
  • Foto: Shutterstock

Tidigare har sydkoreanska Hyundai bekräftat att de förhandlar med Apple om att bygga deras elbil. Men nu verkar det som att koncernen tvekar, och det har sina förklaringar. 

Beslutsfattare hos Hyundai tvekar kring samarbetet med Apple. Deras stora oro är att de enbart ska bli en tillverkaren för den amerikanska teknikjätten. Därmed ser chanserna ut för ett samarbetet att minska, rapporterar Automotive News Europe. 

Bytbil har tidigare skrivit om att Hyundai förhandlar om att samarbeta med Apple kring att bygga deras bil, och, eller bidra med batteriteknik. Medan Hyundai tillfälligt bekräftade samtalen, så har Apple dementerat uppgifterna, eller yppat ett ord om ett samarbete med någon biltillverkare (eller än mindre nämnt Hyundai vid namn).

Få detaljer har framkommit kring förhandlingarna, men enligt källor till Automotive News Europe, var de alternativt som diskuterades, ska Hyundai eller Kia stå för tillverkningen, medan bilen designas av Apple, och säljas under varumärket. 

Enligt tradition så har Hyundai en ovilja att samarbeta med andra företag. De tillverkar till och med sitt eget stål för att ha en integrerad försörjningskedja. Enligt källor till samma publikation, så började förhandlingarna mellan Apple och Hyundai redan 2018, under namnet Project Titan, och har tidigare inte rapporterats om. 

– Det är verkligen svårt för Hyundai att öppna upp sig, säger en källa till Automotive News Europe. Personen berättar också att antagligen Hyundai skulle behöva ersätta några chefer, för att undvika en kulturkrock med Apple.

LÄS MER: Apple lanserar egen bil 2024

Dock har Hyundai just nu överkapacitet, vilket kanske ändå övertygar den sydkoreanska tillverkaren att mjuka i sin inställning. 

En annan källa uppger att Apple föredrar att skaffa alla huvudkomponenter till bilen, från olika underleverantörer, och vill använda Hyundai eller Kia som kan monterar ihop hela bilen.

Även om förhandlingarna är i ett tidigt skede, så är tanken att Kia blir Apples partner, och inte Hyundai själva. 

– Koncernen är oroliga att Hyundaimärket enbart skulle bli en av Apples underleverantörer, och det skulle inte heller hjälpa deras försök att exklusivare med sitt Genesismärke, säger ytterligare en källor till Automotive news. 

Enligt källan så kan ett samarbete hjälpa att höja Hyundai eller Kia image på kort sikt, men på lång sikt tillhandahåller de bara skalet till bilarna, och Apple skulle tillverka allt annat. 

LÄS ÄVEN: Hyundai Kona N – nya prestandasuven

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com