Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ineos Grenadier – med vätgasteknik från Hyundai

Ska leverera vägas åt Hyundai

Större
Stäng
  • Foto: Ineos
    Foto: Ineos
  • Foto: Ineos

Brittiska Ineos har skrivit på ett avtal med Hyundai om att samarbeta om vätgas. Dessutom kommer deras modell Ineos Grenadier använda sig av bränslecellsteknik från Hyundai. 

Den nya brittiska uppstickaren Ineos har tecknat ett avtal med den sydkoreanska biljätten Hyundai om att utveckla väteteknik, både i bilar, i produktion, samt leverans för industriella ändamål. 

Ineos kommer tillverka en modell som heter Ineos Grenadier, och är en egen och uppdaterad tolkning av Land Rover Defender och den kommer drivas av just vätgas. Avtalet inkluderar nämligen en överenskommelse som innebär att Ineos ska utvärdera om de kan införa Hyundais bränslecellsteknik i Ineos Grenadier som ska lanseras 2021. Ineos kommer i så fall utnyttja teknik som redan används i Hyundai Nexo. Bilen har för tillfället en treliters sexcylindrig bensin- och dieselmotor från BMW.

LÄS MER: Centerpartiet vill satsa på vätgasdrift

SUV-satsningen är bara en liten del av Indeosmärket. Företaget skapare runt 300 000 ton vägas per år, huvudsakligen som en biprodukt av dess kemiska tillverkningsverksamhet. De är en av de första elektrolysspecialister.

– Avtalet mellan Ineos och Hyundai gör att båda företagen får nya möjligheter att utöka en ledande roll i vätgasekonomin. Att utvärdera nya produktionsprocesser, teknologier och tillämpningar, i kombination med vår befintliga kapacitet ger oss en unik position för att möta framväxande efterfrågan på överkomliga energikällor med låga koldioxidutsläpp samt behoven hos krävande ägare av terrängfordon i framtiden, säger Peter Williams, Ineos teknikchef. 

LÄS ÄVEN: Nya supersportbilen Hyperion XP-1 drivs på vätgas

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com