Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya supersportbilen Hyperion XP-1 drivs på vätgas

Klarar 163 mil på en laddning och har en toppfart på 365 km/h

Den är snabb, lätt, har en enorm räckvidd och drivs på vätgas.
Hyperion XP-1 är supersportbilen som ska revolutionera på mer än ett sätt.

Den ser nästan ut som en konceptbil som aldrig blev av. Men så är inte fallet.

Hyperion XP-1 har utvecklats under många år av Hyperion Motors och tanken var att den skulle göra stor entré på New York Auto show tidigare i april. Dessvärre satte corona stopp för dessa planer och först nu har bilen fått en digital debut istället.

Det är ett smått annorlunda och minst sagt imponerande bygge amerikanarna fått ihop. Hyperion XP-1 är en vätgasbil som har en räckvidd på 163 mil (baserat på 55 procents körning i stadstrafik och 45 procents motorvägskörning). När tanken är slut fylls den upp igen på fem minuter!

– Hyperion är först och främst ett energibolag vars uppdrag är att leverera ren och förnybar energi till världen. Vi har kommit fram till att vätgas är det bästa sättet att göra det på, säger Hyperion Motors vd Angelo Kafantaris till Forbes

Hyperion XP-1 väger bara strax över 1.000 kilo.

Bilen ska ska alltså enligt Kafantaris mer eller mindre vara en reklampelare för vätgas, som han är övertygad om ska revolutionera energisektorn. Att då tillverka en ”vanlig” vätgasbil skulle inte nå ut till tillräckligt många i dagens mediebrus. Sagt och gjort är därför XP-1 fylld med mer än bara vätgas. Den gör också jobbet.

På deras hemsida står det att den fyrhjulsdrivna bilen gör 0-60 mp/h (0-96,5 km/h) på under 2,2 sekunder och att toppfarten ligger på över 365 km/h. Och vikten? Blotta 1.031 kilo.

Hyperions slogan lyder ”Rymdteknologi för vägen” och över 200 forskare ska ha arbetat på bilen. En 98-tums böjd skärm klär instrumentbrädan. Med hjälp av handgester ska köparen kunna styra över instrument och infotainmentsystem.

Allt detta låter förstås imponerande. Och den lär inte direkt vara billig. Något pris har inte satts än och bara 300 exemplar ska byggas med start om två år.

Sen är det för den delen inte helt enkelt att hitta en vätgasmack. Men i och för sig behöver man ju bara hitta en var 160:e mil.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com