Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Värstingbilen drivs av vätgas – testas för första gången

Skulle enbart vara ett koncept för vätgasteknik

Det var tänkt att supersportbilen Hyperion enbart skulle vara ett koncept för vätgasteknik, men nu har den faktiskt testats för första gången, och den ser riktigt bra ut.

Bytbil har tidigare skrivit om supersportbilen Hyperion XP-1, som drivs av vätgas. Den ska klara av 161 mil på en laddning, göra 0-60 mph på 2,2 sekunder, och har enligt tillverkaren en topphastighet på 365 km/h. Dessutom väger den bara lite över 1 000 kilo. 

Det var tänkt att bilen enbart skulle vara ett koncept för vätgasteknik, men nu är faktiskt modellen på väg till att bli en produktionsbil. 

Nyligen visades Hyperion XP-1 upp som en fungerande prototyp när den körde runt på gatorna i Las Vegas. När modellen visades upp digitalt i augusti förra året, sade Hyperion att de skulle starta produktionen i USA redan nästa år. Dock har de jobbat på vätgastekniken sedan ett årtionde tillbaka. 

LÄS MER: Superbilen Hennessey Venom F5 toppar över 500 km/h

Precis som Toyota Mirai, är XP-1 i huvudsak en elbil, som istället för att lagra energi i ett tungt batteri, lagrar den väte. Vätet matas till en bränslecells-stak. Den genererar i sin tur elektricitet som tillfälligt lagras i en kondensator, innan den skickas till det elektriska drivsystemet. 

Bilder från när Hyperion presenterades. Foto: Hyperion

Så vad är haken? Det kan såklart vara svårt att få tag på väte, men Hyperion har en separat avdelning som heter Hyperion Energi. De planerar att leverera vätgas till hela USA, dock är det i nuläget oklart hur de ska genomförda detta. 

Även om Hyperion har testats och körts runt på vägarna i Las Vegas, är det oklart om den kommer tillverkas på riktigt. Oavsett, så avser Hyperion att bygga 300 exemplar. 

LÄS ÄVEN: Vändningen – Koenigseggs utmanare gör om världsrekordförsök

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com