Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Superbilen Hennessey Venom F5 toppar över 500 km/h

Levererar 1 817 hästkrafter

Större
Stäng
 • Foto: Hennessey
  Foto: Hennessey
 • Hennessey Venom F5 påstås toppa 500 km/h. Foto: Hennessey
  Hennessey Venom F5 påstås toppa 500 km/h. Foto: Hennessey
 • Foto: Hennessey
  Foto: Hennessey
 • Foto: Hennessey
  Foto: Hennessey
 • Foto: Hennessey
 • Hennessey Venom F5 påstås toppa 500 km/h. Foto: Hennessey
 • Foto: Hennessey
 • Foto: Hennessey
 • Foto: Hennessey
 • Hennessey Venom F5 påstås toppa 500 km/h. Foto: Hennessey
 • Foto: Hennessey
 • Foto: Hennessey

Hennessey Venom F5 är ett monster med en topphastighet på över 500 km/h. Den har en V8-motor med en dubbelladdad turbo som levererar 1 817 hästkrafter och 1 617 Nm i vridmoment. Frågan är inte om, utan när den försöker sig på ett världsrekordförsök som den snabbaste produktionsbilen.

Bytbil har tidigare skrivit om Hennessey F5 Venom, nu har trimmföretaget Hennessey visat upp en ny version av superbilen F5 Venom. Den visade upp för första gången 2017 och den här gången har den en egenkomponerad plattform, snarare än att att använda ett kraftigt modifierat Lotus-chassi. 

Hennessey påstår att en V8-motorn med en dubbelladdad turbo som levererar 1 817 hästkrafter och 1 617 Nm i vridmoment, kombinerat med en vikt på 1360 kilo, gör den till en av de snabbaste produktionsbilarna i världen, kanske till och med den snabbaste. Tillverkaren säger 0-100 km går på 2,6 sekunder, till 200 på 4,7 sekunder, och 300 på 8,4 sekunder.

F5 Venom är uppkallad efter högsta styrkan på orkanskalan. Monococken är gjord av kolfiber och väger endast 86 kilo. Drivlinan består av en 6,6-liters dubbelladdad motor som är byggda av tillverkaren i Texas med ett gjutjärnsblock. Kraften från motorn levereras till bakhjulen med en sjuväxlad automatiskt växellåda med enkelkoppling. Bilen har fjärilsdörrar och relativt mycket utrymme för passagerare, för att vara en superbil. Klädseln går i läder och kolfiderfärger. Hela bakre sektionen av bilen är gjord från en enda kolfiberdel, med specialbearbetade ventilationshål. 

LÄS MER: Galna Monster-Jeepen med 1014 hk

Trots den stora mängden med hästkrafter ska bilen vara utformad för att hålla sig körbar vid lägre hastigheter och för att klara av vägar och banor, så väl som maxhastighets körningar. 

Dubbellänk-upphängningen använder passiva dämpare, men de kan anpassas. Bilen har även fem olika körlägen, inklusive, ”Drag”, för bra acceleration. Dessutom finns ”F5”, då verkligen hela bilens kraft tillförs.

Den första F5 Venom har byggts i Storbritannien, resten kommer monteras i Texas och kommer säljas till den europeiska marknaden. Totalt kommer enbart 24 bilar att byggas. Prislappen landar på 2,1 miljoner dollar (drygt 17 miljoner svenska kronor). Redan har hälften av bilarna reserverats.

Topphastigheten är över 500 kilometer. Det betyder att Koenigsegg Agera RS återigen lever farligt efter det att SSC Tuatara slog världsrekordet som den snabbaste produktionsbilen, men som ska göra om rekordet på grund av oklarheter. Det kan inte heller vara svårt att tro att ett världsrekordförsök från F5 Venom kommer någon gång i framtiden.

LÄS ÄVEN: Koenigsegg och Polestar jämför sina bilar

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Hennessey Performance (@hennesseyperformance)

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com