Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Galna Monster-Jeepen med 1014 hk

Gör 0-100 snabbare än superbilar - hör mullret när den släpper loss

1014 hästkrafter i en Jeep. Det låter som livsfarliga galenskaper – men Hennessey kommer att bygga monstret i 24 exemplar.
– Våra kunder vill ha exklusiva, extrema fordon som ger en rolig och spännande körupplevelse både på och utanför väg, säger företagets grundare John Hennessey.

Lagom till Sema Show i Las Vegas presenterar Hennessey sin brutala specialversion av pickupen Jeep Gladiator kallad Maximus 1000. Trots att Jeep Wrangler redan i standardutförande med en liten tvåliters-motor fått kritik för usla vägegenskaper i Teknikens Världs älgtest så släpper Hennessey en brutalt trimmad version med monstruös effekt. 

Bilen har fått en Hellcat 6,2-liters V8 under huven. Motorn har trimmats med nytt styrsystem, nytt mulligare avgassystem och en större kylare. Trycket i kompressor-Hemi V8:an är rejält uppskruvat. Det är tillräckligt för att den ska ge 1014 hästkrafter och 1264 Nm. i vridmoment. Jeepen, som alltså kritiserats för tveksam väghållning, får galna prestanda. 0-100 km/h går på 3,9 sekunder. Toppfarten är så vitt vi vet inte elektroniskt strypt men det lär vara livsfarligt att köra i 300 km/h med en Jeep. 

Naturligtvis har det gjorts exteriöra modifieringar för att matcha den trimmade drivlinan. Det är dock tveksamt om det förbättrar väghållningen, troligen blir den ännu sämre. Bilen är höjd 15 centimeter och Jeepen har fått 20 tums terrängdäck från BF Goodrich. Stötfångarna är också nya, och bilen har fått LED-lampor. Bilen har också försetts med nya axlar och ny fördelningslåda för att klara den galna effekten på 1014 hk. 

Hennessey Maximus kommer endast att tillverkas i 24 exemplar och det gäller att ha gott om pengar om du vill säkra en bil. Ungefär två miljoner kronor är priset i USA, så med svensk tull och moms lär det landa på närmare tre miljoner kronor.  Produktionen startar i juli och två bilar per månad ska byggas, så det tar ett år innan serien är färdigproducerad. 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com