Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya jätteaffären - 15 bilmärken samlas

Fiat-Chrysler går ihop med Peugeot-Citroën-Opel

Jätteaffären mellan Fiat-Chrysler (FCA) och Peugeot (PSA) har fått grönt ljus av bolagens styrelser. Affären, värd nästan 500 miljarder kr, kan få konsekvenser för bilindustrin i hela världen. 15 bilmärken finns i den nya koncernen.

Fiat-Chrysler verkar uppenbarligen sugna på äktenskap efter att ha nobbats av Renault. En ny storaffär är nu klar efter att bolagen officiellt bekräftat att affären ska genomföras. Den amerikansk-italienska biljätten går samman med franska PSA-gruppen med märken som Peugeot, Citroën, Opel och Vauxhall. 

Det återstår fortfarande att signera ett formellt avtal, och det finns fortfarande många detaljer som gör att giftermålet kan gå i stöpet, så som det gjorde med Renault. 

Men mycket talar för att den nya jättefusionen blir av. Enligt initierade källor ger samgåendet årliga kostnadsbesparingar på nästan 50 miljoner kronor. 

Den nya konstellationen innehåller bilmärken som Alfa Romeo, Lancia, Fiat, Chrysler, Jeep, Peugeot, Citroën och nyligen förvärvade Opel. Det skulle bli världens fjärde största biltillverkare.  Planen är enligt Reuters att Peugeots vd Carlos Tavares ska leda företaget, medan Fiat Chrysler ordförande John Elkann skulle bli ordförande i det nya företagets styrelse.

För Fiat skulle Peugeot kunna bli en perfekt partner för att klara att hänga med i utvecklingen i en bilvärld som snurrar allt fortare. I maj försökte ordföranden John Elkann få ihop Fiat-Chrysler med Renault, men det stupade på invändningar från både franska staten och Nissan som är en viktig partner till Renault. 

FCA hotas också att knäckas av utsläppsböter från EU på sju miljarder kronor årligen för att bolagets bilar släpper ut för mycket koldioxid. Peugeot är redan långt framme med elbilar och kan hjälpa Fiat att snabbt få ut el- och hybridbilar på marknaden.

PSA:s bilmärken:

Citroën
DS
Ambassador
Opel
Peugeot
Vauxhall
Aixam

FCA:s varumärken
Alfa Romeo
Chrysler
Dodge
Fiat
Jeep
Lancia
Maserati
Ram

 

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com