Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Porsche 911 kommer med manuell låda

Sjustegad låda som gratis tillval - gör bilen långsammare

Klart att en riktig sportbil ska växlas. Och äntligen – nu kommer nya Porsche 911 med manuell växellåda. Du kan välja en sjuväxlad låda som tillval om du inte vill ha automatlådan PDK.

Nya Porsche 911 av 992-generationen är den mest avancerade 911:an Porsche har tillverkat och hittills har den bara funnits med dubbelkopplingslådan PDK. Inte det sämsta, för lådan växlar otroligt snabbt och ger bilen en fantastisk acceleration. Men nu går det att beställa 911:an med en riktig växelspak. 

Som kostnadsfritt tillval kommer nu en sjustegad manuell växellåda. Hittills har dock Porsche bara släppt lådan för Carrera S och Carrera 4S. I instegaren Carrera hade den passat förträffligt, men där tvingas alla fortsätta med automat. Detsamma gäller den fyrhjulsdrivna Carrera 4.

Porsche ger än så länge ingen förklaring till varför inte alla modeller får manuell låda, och övriga uppgifter är också relativt knapphändiga. Men du får Sport Chrono-paketet som standard när du väljer den manuella lådan. Sport Chrono innebär att du får ett tidtagarur på instrumentpanelen och att du får fler inställningsmöjligheter för drivlinan. Dessutom har bilen svänghjul med dubbla massor och självjusterande koppling. 

.Alla 911 Carrera S och 911 Carrera 4S med sju-växlad manuell växellåda och Sport Chrono-paketet får mekaniskt låsbar differential för bakaxeln. 

En fördel för den som gillar bankörning är att den manuella varianten är 38 kg lättare än PDK-bilen. Men tiden när automatlådor gjorde bilen långsammare är över. Din hand och vänsterfot har tyvärr inte en chans mot Porsches datorstyrda dubbelkopplingslåda. Bilen tappar ungefär en halv sekund upp till 100 km/h. Ungefär fyra sekunder tar marschen om du är duktig på att spaka. 

Mer än 60 procent av alla bilar som säljs i Sverige i dag har automatlåda. Och många svenskar väljer att inte ens ta körkort för manuell spak. Omkring 20 procent av eleverna tar i dag körkort enbart för automat. I storstäderna är siffran betydligt högre än så.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com