Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ny rapport: Svenska bilköpare grönast i Europa

Nu kräver biltillverkarna att andra EU-länder följer efter

Svenska bilköpare är etta i Europa på att köpa miljövänligare laddbara bilar. Endast Nederländerna kommer i närheten. Men de andra EU-länderna släpar efter och nu kräver bilbranschen större förmåner för laddbara bilar i alla länder.

Försäljningen av laddbara bilar som går helt eller delvis på elektricitet ökar kraftigt i hela EU. Men den stora orsaken är ökad försäljning i ett fåtal länder. Det är framförallt länder som Sverige och Nederländerna som drar upp försäljningen, beroende på generösa bidragssystem. Sverige har den högsta procentandelen laddbara elbilar och hybridbilar i hela Europa enligt en ny rapport från ACEA, som är biltillverkarnas Europaorganisation. Åtta procent av de sålda bilarna i Sverige är nu laddbara,. Och vi ligger även bra till när de gäller självladdande elhybrider. 

Övriga EU-länder släpar dock efter rejält och ligger långt efter Sverige och Nederländerna. Om det inte blir ändring kommer biltillverkarna att missa sina hårda CO2-mål år 2021 och drabbas av höga EU-böter. 

– Den oproportionerliga fördelningen av försäljningen av gröna bilar är oroande. För att uppnå EU: s extremt ambitiösa koldioxidmål måste det förändras. Vi adresserar därför myndigheterna. Om de inte har incitament förblir elbilsinnehav- otillgängligt för de flesta, säger ACEA:s irektör Eric-Mark Huitema.

Allra sämst är Polen där endast 0,2 procent av de sålda bilarna är elbilar eller laddhybrider. Norge ligger bäst till i hela Europa, men de ingår inte i EU och får inte räknas in i biltillverkarnas utsläppspool. 

Bilar som går på natur- och biogas har blivit populära i vissa länder. Italien toppar Europaligan och två procent av de sålda bilarna går på gas. Sverige ligger långt framme också, med 0,9 procent gasbilar. 

Många ser bränslecellsbilar som en framtida teknologi. Men hittills har de svårt att hävda sig. Tyskland är det land där de säljer bäst, men endast 154 bilar har sålts på ett år.

Med Sveriges höjda bonus-malus-system för bilskatter kommer andelen laddbara bilar att öka ytterligare nästa år. En vanlig bensinbil kan kosta 5000-10000 kr i skatt per år, medan en laddhybrid ger bonus på 20000-30000 kr sex månader efter inköpet.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com