Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

EVO37: italiensk tolkning av klassisk Lancia

Har byggts från grunden

Större
Stäng
  • Foto: Kimera Automobili
    Foto: Kimera Automobili
  • Foto: Kimera Automobili

En italiensk firma har skapat och tolkat en klassisk modell från Lancia som får nytt liv. Men till skillnad från många andra restomodar så har de tillverkat bilen från grunden. 

Restomodar (återställa och modifiera ett fordon) verkar vara på modet eftersom allt fler firmor visar upp sina modifierade och tolkningar av klassiska modeller, eller äldre bilar. Bytbil har tidigare skrivit om Restomoden av den klassiska Ferrari Testarossa, som en schweizisk firma har jobbat med. Bland annat är den 120 kilo lättare än originalet och topphastigheten har ökat med 32 km/h. 

Ett annat exempel på en Restomod är den som Opel lanserade Tillbaka till framtiden med Opel Manta GSe ElektroMOD. Den tyska biltillverkaren ville visa hur långt man har kommit i sin elektrifieringsprocess, men även för att fira Opel Mantas 50-årsjubileum. Den må vara en elbil, men den har fortfarande sin manuella växellåda kvar. 

Nu har den italienska firman Kimera Automobili avslöjat sin tolkning den klassiska rallybilen Lancia 037: EVO37. Firman kommer producera en begränsad upplaga på 37 exemplar (tycker jag känner igen upplägget från Radford som ska tillverka 67 exemplar av sin tolkning av Lotus 67), och varje bil kommer kosta minst 480 000 euro (cirka 4,8 miljoner kronor).

LÄS MER: Alfa Romeo DS och Lancia jobbar på gemensam modell

EVO37 har identiska former och linjer som originalbilen, och den enda förändringen som finns på utsidan är LED-lamporna. Karossen är visserligen lite längre, men den är samtidigt tillverkad av kolfiber i stället för fiberglas. Under motorhuven finns samma 2,1-liters motor som tillverkades av Italtecnica, som modifierats och levererar 505 hästkrafter samt 550 Nm i vridmoment. Den har naturligtvis bakhjulsdrift och en manuell växellåda. Dessutom har bilen dämpare från Öhlins, och keramiska bromsar från Brembo. 

Det intressanta med den här modellen, är att den inte är byggd utifrån ett av de få exemplaren som finns kvar av originalmodellen, utan Kimera Automobili har byggt den från grunden med en liknande en konstruktionsmetod, med moderna material och tekniker som Lancia själva hade. 

Modellen kommer visas upp för första gången i verkligheten under Goodwood Festival of Speed i början av juli, medan leveranserna till kunderna på börjas i september.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Kimera Automobili (@kimera_automobili)

LÄS ÄVEN: Fast & Furious-stjärnans Toyota Supra ska säljas

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com