Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Hennessey Venom F5 toppar 484 km/h

Lovar hastighetsrekord – siffrorna är otroliga.

Texasbaserade Hennessey släpper en superbil utöver det vanliga. Venom F5 ska vara snabbast i världen.

John Hennessey har satt sprätt på bilar i över ett halvsekel och hans företag Hennessey Performance har bland annat gjort sig känt för turbo- och kompressormatade varianter av Chevrolet Camaro, Ford Mustang och Dodge Viper. Deras VelociRaptor 6X6 är ett amerikanskt långfinger i luften åt Mercedes-Benz G 63 AMG 6X6 och Hennessey Venom GT, i princip en Lotus Exige med plusmeny i motorrummet, var på sin tid världens snabbaste bil. Enligt Hennessey i alla fall.

Men John Hennessey har inte alltid dragit jämnt med sina kunder och är föremål för en rad stämningsansökningar. Bland annat ska han ha tagit för mycket betalt, inte levererat i tid (eller inte alls) och inte byggt in de delar som utlovats i bilarna han sålt. John Hennessey verkar själv inte ta så hårt på kritiken utan slänger ur sig färgstarka okvädingsord om dem som vågar kritisera honom i olika forum.

Även kallat infantilt nätgnäll.

Men när Hennessey nu lanserar en ny bil som ska vara jättesnabbast i hela världen gör han det för säkerhets skull i ett nytt bolag så att gammalt groll inte ska sätta käppar i hjulen. Hennessey Special Vehicles ska vara en ”ledare inom hyperbilsindustrin” och den första modellen heter Hennessey Venom F5.

Hennessey lovar på heder och samvete att toppfarten för den nya modellen ska vara 301 miles per hour, eller 484 kilometer per timme. Om det stämmer återstår väl att se, men enligt företaget ska i alla fall Venom F5 ha en 1.600 hästkrafter stark, turbomatad V8 som driver bakhjulen genom en sjuväxlad enkelkopplingslåda.

Med ett för superbilar ovanligt lågt luftmotstånd och en tomvikt på blott 1.340 kilo borde det i alla fall finnas förutsättningar för att åka ganska fort – tittar man på siffrorna skulle till och med 500 km/h vara inom räckhåll. Om de nu stämmer.

Vansinnessiffrorna är inte slut med det. Hennessey hävdar att det ska ta mindre än tio sekunder att ta sig till 300 kilometer per timme och hela övningen att ta sig till 400 kilometer per timme och sedan ner till noll igen ska gå på under halvminuten.

Koenigsegg

Hörde ni det, Koenigsegg?

Tyvärr säger inte Hennessey någonting om hur mycket soppa Venom F5 slörpar i sig, för vi misstänker att den siffran är den största av dem alla. Sugen? Skrapa ihop 1,6 miljoner dollar, motsvarande cirka 13,5 miljoner kronor, och hör av dig till Hennessey. Du får skynda dig, för de ska bara bygga 24 bilar och de lär väl bli tingade snart. Och skaffa en bra advokat.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com