Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så låter vätgasdrivna Toyota Corolla

Vill skapa ett vätgasbaserat samhälle genom motorsporten

Toyota ska tävla med en vätgasdriven Toyota Corolla, vars motor som konverterats och vanligtvis sitter i en Toyota Yaris GR. Nu har den japanska biltillverkaren släppt en video på hur motorn faktiskt låter.

Vätgasteknik är en av fälten som det forskas på för att försöka minska utsläppen i världen. Bland annat finns supersportbilen Hyperion som testades tidigare i år, och även Viritech som ska tillverka en bil med över 1 000 hästkrafter. Dock ligger Toyota i framkant. 

Senare i år kommer Toyota tävla i en endurace tävlingsserie med en vätgasdriven Toyota Corolla och nu har den japanska biltillverkaren släppt en video (som du ser ovan) där man får höra hur motorn faktiskt låter. 

Bilen kommer tävla i en serie som heter Super Taikyu Series och drivs av en modifierad version av den turboladdade raka trecylindriga motorn som finns i Toyota Yaris GR. Men istället för att drivas av bensin så är det väte. 

LÄS MER: Toyota bZ4X Concept ska utmana Volkswagen och Tesla

Ljudet har lite mer bas och är lite argare jämfört vad man kan förvänta sig och det beror på att vätet är mer brännbart jämfört med vanligt bränsle. Tydligen ska även motorn vara mer lyhörd vid gaspådrag. 

Bränsleprocessen med den här motorn som en vanlig bensinmotor, men skillnaden är den inte generar någon koldioxid. Lite olja och kväveoxid konsumeras i processen, men betydligt mindre jämfört med vanligt oljebaserat bränsle. 

Toyota menar att vätgas är en av teknikerna som de forskar på för att försöka uppnå noll utsläppt av koldioxid, och genom motorsport så hoppas de på att kunna skapa et vätgasbaserat samhälle i framtiden.  

LÄS ÄVEN: Officiell: Toyota GR86 / Subaru BRZ

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com