Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Toyota bZ4X Concept ska utmana Volkswagen och Tesla

Ska lansera 15 elbilar fram till 2025

Större
Stäng
 • Foto: Toyota
  Foto: Toyota
 • Foto: Toyota
  Foto: Toyota
 • Foto: Toyota
  Foto: Toyota
 • Foto: Toyota
  Foto: Toyota
 • Foto: Toyota
 • Foto: Toyota
 • Foto: Toyota
 • Foto: Toyota
 • Foto: Toyota
 • Foto: Toyota
 • Foto: Toyota
 • Foto: Toyota

Toyota har introducerat bZ4X Concept och är den japanska biltillverkarens första renodlade elbil. Det är den första modellen som baseras på en ny plattform, och ska konkurerra med bland annat Tesla Model Y i Europa. 

Toyota har visat upp sitt koncept bZ4X, den japanska biltillverkarens första batteridrivna elbil. Det är en mellanstor suv. Bz innebär Beyond Zero, som är Toyotas elektrifierings-strategi. Fram till 2025 ska de ha lanserat åtminstone 15 renodlade elbilar, inklusive sju som har bz-märket. 

BZ4X kommer vara den första modellen som baseras på en ny elbilsplattform som heter e-TNGA och har utvecklats tillsammans med Subaru. Deras första modell på den plattformen kommer vara en suv som storleksmässigt kommer vara en som en Forester. 

Plattformen kommer ha korta överhäng och en lång hjulbas, vilket ska ge en rymlig och öppen kupé. Toyota menar att man kommer ha benutrymme liknande som den lyxiga sedanen Lexus LS. Plattformen stödjer fyrhjulsdrift och ska ha står betydelse för komforten. 

Utseendemässigt har den kraftigt inspirerats av RAV4, som nyligen har lanserats som laddhybrid. Dock har fronten ett helt anat designspråk. Den saknar en konventionell grill och har en smal remsa som har sensorer för autonom körning, och får ett utseende som påminner om en hammarhaj. 

Tittar man på kupén så är instrumentpanelen lågt monterad för att ge en bättre sikt framåt, samtidigt för att inte distrahera föraren. Displayen centralt och center. Några detaljer som drivlinor finns inte, men systemet ska enligt Toyota dra nytta av över 20 års erfarenhet av att tillverka elektrifierade drivlinor, och ha en klass-ledande effektivitet och en mycket konkurrenskraftig räckvidd. Bilen sägs ha äkta förmåga att köra offroad, men samtidigt ha ”sinnesro” i alla situationer på vägen. 

LÄS MER: Toyota GR86 / Subaru BRZ

Räckvidden optimeras genom solpaneler på bilen som ska kunna ladda bilen, och som även ska hjälpa till så att kallt väderlag ska minimal påverkan på bilens användbarhet. 

Med konceptet så introducerar även Toyota ett Steer-by-wire system, som tar bort den mekaniska länken mellan ratten och framaxeln. Den japanska biltillverkaren menar att det ska förbättra kontrollen samtidigt som det ska minimera riktningspåverkan under inbromsning och i svårt terräng.

Toyota har även en speciell ratt som de kommer introducera på utvalda marknaden. Den ser ut som en flygplans-joystick och ska enligt Toyota höra det enklare och roligare att köra. 

Produktversionen av Toyota bZ4X ska börja säljas i mitten av nästa år och nyckelmarknaden kommer vara Europa och Kina. Den kommer konkurrera med Tesla Model Y, Volkswagen ID.4 och Hyundai Inoiq 5.

LÄS ÄVEN: Toyota visar upp konceptet Aygo X prologue

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com