Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nästa generationens elbil från Toyota blir en SUV

Baseras på elbilsplattformen e-TGNA

Större
Stäng
  • Foto: Toyota
    Foto: Toyota
  • Foto: Toyota

Toyotas kommande renodlade elektriska modell kommer som baseras på plattformen e-TGNA kommer vara en SUV och börjar säljs i Europa om ett par år. 

Toyotas första helt elektriska bil som baseras på renodlade elbilplattformen e-TNGA kommer vara en SUV, storleksmässigt ungefär som Toyota RAV4. Den kommer börja säljas i Europa om ett par år rapporterar Automotive News Europe. 

Mer detaljer om den kommande modellen kommer presenteras om några månader uppgavs den japanska biltillverkaren. Suven kommer att byggas i Japan och det är ännu oklart vilka andra marknader som modellen kommer säljas på, förutom Europa. 

SUVen kommer vara en av tio utsläppsfria modeller som den japanska biltillverkaren planerar att lansera i Europa fram till 20205. Den kommer utvecklas av Subaru, som de har ett elbilssamarbete med.

En annan modell som är på gång är Proace City, en kompakt elbil som utvecklas av en annan samarbetspartner till Toyota – PSA-gruppen. Modellen kommer börjar levereras nästa höst. 

Dessutom kommer andra generationen av vätgasbilen Mirai börja säljas nästa år. 

LÄS MER: Toyota Yaris kan säljas – som Mazda

Toyota säljer sedan tidigare två renodlade elbilsmodeller: Lexus UX 300e kompakta suv, och Proace mellanstora van. 

2025 ska dessutom Toyota börja sälja en elbilar som använder ny batteriteknik, vilket reducerar vikt och minskar laddningstiden. Inga fler detaljer har framkommit, men det antyddes att Toyota kommer ha småskalig försäljning, likt första generationen av Mirai. 

Toyota kommer tillverka sex olika modeller på e-TNGA-plattformen för Toyota-märket och Lexus. 

Den modulära plattformen kommer stödja fram-, bak- och fyrhjulsdrift, samt olika storlek på batterierna. Enligt Automotive News Europe har Toyota varit relativt långsamma att tillverka elbilar jämfört med konkurrenten Volkswagen, men siktar på att kompensera det genom bra försäljning av både el- och vätgasbilar. 

Toyota räknar med att deras laddbilar (hybrider och renodlade elbilar) kommer stå för 20 procent av den japanska biltillverkarens försäljning i Europa fram till 2025, och Toyotas vd för dess europeiska division uppskattar att andelen ladd- samt vätgasbilar kommer stå för 35 procent om tio år.

Förra årets såldes Toyota 1,09 miljoner fordon i Europa. 

LÄS ÄVEN: Toyota och Nissan vill ha kompensation för hård brexit

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com