Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kinesisk sökmotor samarbetar med Volvos ägare – ska bygga elbilar

Baseras på elbilsplattformen SEA

Större
Stäng
  • Foto: Geely Holding
    Foto: Geely Holding
  • Foto: Geely Holding

Volvos ägare, Geely, ska samarbeta med en kinesisk sökmotor för att tillverka smarta (autonoma) elbilar. Elbilarna kommer baseras på plattformen SEA. 

Baidu, en stor sökmotor i Kina, kommer att starta ett företag tillsammans med Volvos ägare, Zhejiang Geely Holding Group. De ska tillverka smarta (autonoma) elbilar, rapporterar Reuters.

Baidu har sedan tidigare utvecklat autonom körteknik, samt infrastruktur för internetuppkopplingar. I ett uttalade sade de att det nya elbilsföretaget kommer förlita sig på Baidus autonoma körförmåga och Geelys kompetens inom biltillverkning. 

Geely kommer även vara en strategisk investerare för det nya företaget, som är ett självständigt dotterbolag till Baidu. Enligt vad Reuters tidigare har rapporterat, så kommer Baidu ha en majoritetsandel och den avgörande rösten i den nya firman, och minoritetsandelen går till Geely. 

LÄS MER: Geelys nya fabrik ska producera elbilar åt Polestar

Geely sade i ett separat uttalande, att samarbetet kommer baseras på elbilsplattformen SEA, samma som bland annat Lynk & CO ZERO grundas på. Även framtida elbilar från Volvo ska använda samma plattform.

Baidus drag att starta ett elbilsföretag, beror till stor del på Teslas framgångar med sina elbilar. Det kinesiska företaget grundade sin avdelning för autonom körning, ”Apollo”, 2017. Enheten levererar huvudsakligen teknik som drivs av artificiell intelligens och avdelningen samarbetar med biltillverkare såsom Geely, Volkswagenkoncernen, Toyota och Ford Motor. 

Företaget driver även en autonom taxitjänst i tre städer i Kina och planerar att expandera till 30 städer på tre år. 

LÄS ÄVEN: Kinesiska Volvokusinen fångad på bild – i Sverige

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com