Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så ser Volvos elbilsplaner ut

Siktar in sig på dyra, premiumbilar

Suvar kommer i framtiden kanske stå för tre fjärdedelar av Volvos globala försäljning har Volvos Cars vd berättat. Dessutom har även detaljer om de kommande modellerna avslöjats, även om de är få.

Volvo förväntar att SUVar kommer stå för en ännu större del av den svenska biltillverkarens försäljning efter att de kommer lägga till en mindre modell än XC40. 

– Med tillägget av en mindre suv kommer det troligen att vara högre. Kanske blir det tre fjärdedelar i framtiden, sade Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, i en intervju med Automotive news Europe. 

I år har suvar stått för 71 procent av Volvos globala försäljning, jämfört med 63 procent samma period förra året. 

I oktober bekräftade Volvo att de skulle bygga en mindre, helelektrisk suv, som skulle vara en avgörande del i att batteridrivna fordon ska stå för hälften av den globala försäljningen 2025 och att Volvo potentiellt enbart kommer vara ett renodlad elbilsmärke 2030. 

Enligt Samuelsson finns det ett tydlig trend mot små, premium stadsjeepar. Modellen, som kommer bära XC-märket, kommer att baseras på SEA (Sustainable Experience Architecture) plattformen, som Volvo hjälpte Geely att utveckla. 

– För att verkligen ha rätt kostnadsstruktur på det måste vi dela arkitekturen. Vi har en möjlighet att ha en riktig konkurrenskraftig bil i den storleken, även när det gäller lönsamhet sade Håkan Samuelsson. 

LÄS MER: Volvo Cars vd: Förbjud bensin- och dieselbilar

När Volvo hade tänkt att börja sälja den nya modellen är ännu oklart. 

Lynk & CO, ett samarbete mellan Volvo och Geely, har sagt att dess SEA-baserade bil, produktionsversionen av Zero Concept, kommer lanseras nästa år. 

Volvo har som mål att lansera en elbil varje år med början i år med XC40 Recharge. Hur modellutbudet kommer se ut är ännu okänt, men Samuelsson sade förra året att den helelektriska versionen av nya XC90 anländer 2022. 

Den helelektriska modellen som ska lanseras 2021 kommer baseras på samma plattform som XC40, men ska enligt Automotive News Europe ha en mer strömlinjeformad kaross, och den kommer inte ersätta den nyligen avvecklade V40. Samuelsson utesluter inte heller en något större suv än XC90, men då måste det vara hållbart och optimerad för elekrifiering. 

– För att Volvo ska vara lönsamt måste vi fokusera på högra pris, och fler premiumbilssegment. För kunder som vill ha billigare bilar rekommenderar vi att de tittar på Lynk & CO. De kommer placera sina bilar något under oss. 

Lynk & CO lanserade sin första modell för Europa, 01, i september. 

LÄS ÄVEN: Ford klarar inte av sina utsläppsmål – får hjälp av Volvo

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com