Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvos kinesiska syskon lanseras i Sverige - med bilprenumerationer

Ska öppna "klubb" i Göteborg

För omkring 5 000 kronor i månaden ska svenska kunder få tillgång till en bil från Lynk & Co. Om kunden är beredd på att dela med sig av bilen kan denne till och i teorin rent av tjäna pengar på prenumerationstjänsten.
Först ut är en hybrid och en laddhybridsversion av SUV:en Lynk & Co 01.

Kinesiska Lynk & Co, koncernsyskon till Volvo, tar sig nu an den europeiska marknaden med sin affärsidé. Den riktar sig främst till yngre kunder som istället för att köpa en bil hellre prenumererar på en.

Sedan omkring fyra år tillbaka rullar tillverkarens bilar redan på de kinesiska vägarna. Den bil som nu ska finnas tillgänglig på vår kontinent är Lynk & Co 01, ett Volvo XC40-syskon som bygger på samma teknik. Men till skillnad från den variant som redan finns i Kina har denna en annorlunda interiör och helt ny front.

Men nyheten består ju främst av själva prenumerationstjänsten. För 500 euro per månad (drygt 5 250 kronor) får kunden tillgång till en egen bil och själva medlemskapet, kallat Lynk & Co’s mobility memership, löper på månadsvis. Om man som medlem väljer att dela med sig av ”sin bil” kan man få ned ovan nämnda månadskostnad. Detta sker genom en delningsapp. En kund som lånar ut en bil sätter själv regler och priserna. Alltså går det i teorin att tjäna pengar på tjänsten.

Företaget poängterar att bilar generellt bara används 4 procent av tiden. Idén bygger på ett hållbarhetstänk där en och samma bil ska kunna täcka flera personers behov.

”Genom att använda plattformen kan medlemmar dela resurser och reducera antalet bilar på gatorna”, skriver Lynk & Co i ett pressmeddelande.

I priset ingår försäkring, service och däckbyte. Det finns också ett alternativ att ansluta till tjänsten gratis och bara betala när man faktiskt lånar en bil. Tillgång till bilen får man genom en digital nyckel i sin telefon.

Själva bilen, Lynk & Co 01, blir alltså samtidigt den första bilen som når Europa. Det finns två val på drivlinefronten. En hybrid och en laddhybrid. Lika många färger finns det att välja mellan: blå eller svart. Några tillval finns dock inte utan ”allt är inkluderat”. Då pratar vi saker som adaptiv farthållare, internettuppkoppling och två inbyggda kameror (frontkamera och kupékamera) för att kunna ta bilder för sociala medier, om man nu känner för det. Laddhybriden ska förresten ha en elräckvidd på 70 kilometer.

Det ska också gå att köpa en Lynk & Co 01. Priserna ska presenteras om några veckor.

Även om det allra mesta sker digitalt ska en fysisk etablering också ta plats i Europa. Detta genom ”klubbar” som ska stå i centrum för företagets community. I dessa ska det anordnas sociala event för där folk band annat ska kunna handla eller sippa på sin favoritdrink, enligt Lynk o Co:s pressmaterial. Ambitionen är också att samarbeta med lokala artister och designers med ett fokus på etiska och naturvänliga märken.

Den första klubben ska öppna i holländska huvudstaden Amsterdam senare i höst. Sedan är det dags för Göteborg innan slutet av nästa år. Fler platser kommer utannonseras de kommande månaderna.

Under våren 2021 ska de första bilarna levereras.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com