Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kan prenumerationer ersätta bilägande?

Alla vill inte äga sina bilar.

Billtillverkarna försöker hitta nya sätt att nå sina kunder. I USA är prenumerationstjänster den senaste trenden.

Bilbranschen är inne i ett omvälvande skede just nu och gårdagens regler gäller inte längre. Kina har vuxit sig större än USA och Europa, förbränningsmotorns existens är starkt ifrågasatt och konsumenterna vill inte längre köpa sina bilar.

Okej, det är hårdraget, men biltillverkarna experimenterar med olika brukarformer som kan ersätta bilägande. Bilpooler har tidigare sagts spåtts vara framtidens sätt att ha bil, åtminstone i storstadsområdena, men även om de har ökat sin andel av fordonsflottan är det fortfarande bara någon enstaka procent av alla bilar som delas i någon form av bilpool.

De senaste åren har det i stället varit privatleasing som skjutit fart på den svenska marknaden och under de senaste två åren har andelen nybilar som privatleasats legat strax under 30 procent. Volvo har gjort ett stort nummer av sin variant Care by Volvo, någonting de kallar en prenumerationslösning där alla ingående avgifter täcks av månadskostnaden.

Volvo Cars

– Men det är ju samma bil som förra veckan.

Men hos Volvo är det fortfarande fråga om att man får nyttja en viss bil under en fast avtalsperiod och på så sätt skiljer sig upplägget inte från privatleasing annat än till namn och möjligen omfattning av vad som ingår.

Nu ser vi en annan sorts prenumerationstjänst få fotfäste och trenden är starkast i USA. Den går ut på att man mot en fast månadsavgift får tillgång till en tillverkares hela modellprogram. När man tröttnar på sin bil beställer man helt enkelt en ny, som levereras fulltankad och klar till den plats man önskar.

Främst handlar det om premiummärken och tjänsterna är inte gratis. De inhemska lyxbilstillverkarna Cadillac och Lincoln erbjuder prenumerationsprogram som kostar i storleksordningen motsvarande 12–15.000 kronor per månad. BMW erbjuder två olika nivåer av sin prenumerationstjänst, där den billigare för ca 16.000 kronor i månaden ger tillgång till 4- och 5-seriebilar samt suven X5, men om man vill köra M-bilar och cabrioleter får man betala 30.000 kronor. Per månad, alltså.

BMW AG

Det täcker knappt kostnaden för alla nya bakdäck.

Men då finns det inte heller någon gräns för hur ofta man får byta bil – flera gånger i månaden, om man så vill – och varje gång levereras bilarna nyrekonditionerade till precis vilken plats man vill.

Porsche har en liknande tjänst, kallad Passport, som kostar upp till ca 25.000 kronor beroende på hur mycket man vill ha att välja på och nu har Mercedes-Benz presenterat en liknande lösning, också för den amerikanska marknaden. Framför allt är tjänsterna populära hos unga storstadsbor sin inte vill knyta upp sig för längre åtaganden, utan vill kunna byta bil på samma sätt som man byter teveserie på Netflix.

Kanske är det just detta som våra egna bilpooler behöver för att lyfta: en gnutta flärd och prestige, i stället för den genomnyttiga och fiberrika framtoning som man har haft hittills. Tag lärdom.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com