Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kina dubbelt så stora som USA

Expansionen fortsätter explosionsartat

Den kinesiska bilindustrin växer så det knakar. Nu tillverkar de fler än dubbelt så många bilar som USA.

För tio år sedan skrattade vi åt kinesernas försök att bygga bilar och här hemma i Europa såg vi dem mest som dåliga plastkopior av riktiga bilar – ungefär på samma sätt som vi tänkte om japanska bilar på sjuttiotalet och koreaner på nittiotalet.

Men redan då var Kina världens tredje största biltillverkarland och sedan dess har väldigt mycket hänt. Kinesiska intressen har köpt svenska nationalklenorder, som Volvo Cars och resterna av Saab Automobile. Med uppköp och samarbeten har de också sugit i sig förståelse för design, teknik och produktionssystem och resultatet är slående.

För på tio år har den kinesiska bilindustrin vuxit med 290 procent och Kina är nu inte bara världens största biltillverkare, utan också mer än dubbelt så stora som tvåan USA uppger NyTeknik, räknat i antal tillverkade bilar per år. Närmare bestämt spottade kinesiska bilfabriker ur sig mer än 28 miljoner bilar i fjol.

Ända tills för inte särskilt länge sedan handlade kinesiska bilar mest om att mätta en exploderande inhemsk marknad, en marknad som var svältfödd på personliga transportmedel efter massor av år av cykling.

– Nä, det står här att ni ska cykla. Inga bilar.

Men i takt med att kineserna fått ordning på sina produkter har exporten skjutit fart. Vi har tidigare berättat om den storsäljande suven Haval H6 som till och med monteras ihop i Bulgarien, men den är faktiskt inte Kinas allra mest säljande bil. Nej, förstaplatsen innehas av familjebussen Wuling Hong Guang, som tillverkas som ett samarbete mellan General Motors och SAIC. Då ställer man sig genast frågan hur den kinesiska ettbarnspolitiken egentligen fungerat.

Bara för att Kina kommit igång som bilexportland ska man inte tro att hemmamarknaden på något sätt är mättad. Nej, fortfarande klättrar alla kurvor rakt uppåt och i takt med att medelklassen växer lika snabbt som bruttonationalprodukten ökar också antalet medborgare som har råd att köpa bil. Det enda som har mättats är trafiknätet, för köerna i de stora städerna – och de är många, ett femtiotal med fler än en miljon invånare – börjar bli outhärdliga.

I köerna är alla jämlika.

I takt med ökad teknisk förfining, starkare exportambitioner och kanske också förändrad rörlighet över världens olika gränser lär vi få se fler kinesiska bilar även i vår del av världen inom kort.

Frågan är bara vilket land som ska köra om Kina? Vår gissning är glasklar: självklart blir det den blomstrande bilindustrin i Nordkorea som till sist kommer att sätta kineserna på plats.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com