Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Cadillac CT6 V-Sport får äntligen V8

Vass version av Cadillacs lyxbil.

Hittills har Cadillacs bakhjulsdrivna lyxbil CT6 bara erbjudits med små motorer. Det blir det ändring på nu.

När Cadillac CT6 presenterades för ett par år sedan var den ett steg tillbaka till märkets fornstora dagar efter decennier av framhjulsdriven förvirring. Till slut insåg man även på huvudkontoret i New York att en lyxbil i kryssningsklass ska vara bakhjulsdriven.

Och CT6 hade många rätt. Den var självsäkert egen i stället för att kopiera de stora tyskarna, Standard of the World var återigen någonting som Cadillac kunde säga öppet utan att åhörarna kvävde sina fnissningar.

GM Media Archive

Harkl öhum.

Ändå har någonting saknats, nämligen en riktig amerikansk V8. Hittills har Cadillacs kunder fått nöja sig med raka fyror och V6:or och även om de har varit väl så kompetenta kan man ju inte säga till grannarna att man har en halv motor i sin nya lyxlimpa.

Men nu återställs äntligen ordningen. Cadillac CT6 V-Sport får en V8 på 4,2 liter mer dubbla turboaggregat monterade mellan cylinderbankarna, i ett ”hett V”. Motorn är faktiskt unik för Cadillac och ska inte återfinnas hos några andra av GM:s märken, precis som var fallet med Northstarmotorn för ett kvartssekel sedan.

Och V-Sport sparar inte på krutet. Cadillac anger effekten till 558 hästkrafter, men undviker att nämna några prestandasiffror. Växellådan är en tioväxlad konventionell automat som driver på alla fyra hjulen.


Läs mer: Chrysler TC by Maserati en flopp vi glömt


Tanken är att V-Sport inte bara ska vara snabb, utan också upplevas som en smula mer atletisk genom kurvorna och är därmed något av samma andas barn som BMW M760i och Mercedes-AMG:s S-klassmodeller: en lyxbil som får blodet att pumpa. Den har en mekanisk differentialbroms, adaptiva stötdämpare och rejäl bromsutrustning från italienska Brembo.

Så småningom väntas samma motor också komma i en nedtonad GT6-variant, med nedtonad effekt och utan allt V-Sportande. Den, om något, ska väl kunna axla rollen som amerikas främsta lyxbil. Duger inte det väntas också en laddhybrid, men då utan V8. Förlåt, vad den kostar? Ingen aning, om den ens kommer till Sverige. Men det gör den väl, på ett eller annat sätt.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com