Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lincoln Aviator ska rymma sju

Ska börja tillverkas nästa år.

Lyxbilsmärket Lincoln tycks ha piggnat till. Suven Aviator har skakat av sig gammalt arv och ser framåt i stället.

Fords amerikanska lyxbilsdivision Lincoln har lidit svårt under decennier av dekadens. På 1990-talet försökte Ford stävja försäljningsfallet genom att placera sina premiummärken i samma sandlåda, där Lincoln fick samsas med Aston Martin, Jaguar, Land Rover och Volvo.

Det gick inte alls särskilt bra. Flaggskeppsnamnet Continental gick i graven 2002 och Lincoln LS, som delade teknik med Jaguar S-Type, fick ingen uppföljare när den lades ner 2006. Under ett par år fanns en suv som hette Aviator, men den sålde uselt så den fick inte leva vidare. Värst av alla var förstås Lincoln Blackwood, varken-eller-bilen som baserades på Fords storsäljande pickup F-150 där flaket fått ett plåtlock och utrymmet därinne inretts som ett oanvändbart bagageutrymme.

Den fick bara leva ett år.

Så småningom brakade premiumgruppen ihop och de ingående varumärkena såldes av till olika delar av världen. Alla utom Lincoln, som Ford behöll. Sedan stöpte man om hela verksamheten och gav Lincoln ett eget utvecklingscenter där teknik, design och försäljning skulle skötas separat från Fords verksamhet.

Det gav effekt. Först kom nya, piggare versioner av sedanen MKX och suven MKZ. Sedan väckte man det gamla Continental-namnet till liv igen med en passande prålig storsedan och i fjol fick vi en ny version av den enorma Lincoln Navigator.

Och nu återuppstår även Aviator i form av en suv, mindre än Navigator men alltjämt sjusitsig. Plattformen är bakhjulsdriven och under huven finns laddhybridteknik. Framför allt ser den nya Lincoln Aviator inte så där amerikanskt trött ut som bilarna från Lincoln brukade göra förr. Istället påminner den väl mest om någon av Range Rovers bästa stunder: rakryggad och okonstlad.

Än då länge är Lincoln Aviator bara en konceptbil, men den ska följas av en produktionsversion redan nästa år och enligt uppgift ska den inte skilja sig särskilt mycket från konceptet. Den ser också påtagligt produktionsfärdig ut, med riktiga backspeglar och dörrhandtag och några knasiga effekter finns inte. Till och med inredningen ser ut som i en vanlig bil.

Nu återstår bara att hoppas på att Lincoln ska hitta tillbaka till Europa och Sverige också. Och att de ska göra ett nytt försök med Blackwood, för det finns alldeles för få annorlunda idéer i dagens bilvärld.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com