Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lincoln Navigator är stor som ett hus

Fords lyxmärke Lincoln har tillverkat sin supersuv Navigator i tjugo år. Nu får den äntligen en omgörning från grunden.

En gång i tiden fanns en bil som hette Ford Bronco. Strängt taget var det fråga om en Ford F-150, den storsäljande pick-upen, fast med tak i stället för flak. Men någon gång på nittiotalet tyckte höga höns hos Ford att den inte längre rullade i takt med tiden.

Så när den sjätte generationen Ford Bronco skulle presenteras inför modellåret 1997 så hände någonting. I stället för Bronco stod en enorm femdörrarsbil på scenen och den hette Ford Expedition. Publiken älskade den och Ford sålde så många bilar de orkade bygga.

Samtidigt funderade Ford över hur de skulle förnya sitt lyxbilsmärke Lincoln, ett bilmärke som främst lockade kunder i åldersgruppen mellan hundra och döden. Det var då idén till en lyxig suv föddes.

Året efter det att Ford Expedition klivit ut i rampljuset presenterades Lincoln Navigator för världen. Skillnaden mot den mer modesta Fordmodellen var inte särskilt stor – i huvudsak grill och emblem – men tillräcklig för att gjuta nytt liv i det avdankade märket. Lincoln vädrade morgonluft.

Ford Motor Company

Mitt emellan Range Rover och Massey-Ferguson.

Sedan dess har Lincoln rest sig ur askan och ställt rollatorn åt sidan. Navigator har varit en storsäljare och uppdaterats i omgångar för att hänga med i tidens skiftande smaker. Men hela tiden har den i grunden varit densamma och nu var det hög tid för avlösning.

Äntligen har det hänt. En helt ny Lincoln Navigator har presenterats och precis som tidigare baseras den på Ford Expedition. Men vänta nu, var det inte en helt ny Navigator? Jo, för alldeles nyligen kom ju också en helt ny version av Ford Expedition.

Och precis som den har Lincoln Navigator bantat med hjälp av höghållfasta stålsorter och en stor del aluminium i konstruktionen. Stor är den också, upp till 5,67 meter i långversion, och en väldigt massa folk får plats i de tre stolsraderna. Under huven finns en turboladdad V6-motor på 457 hästkrafter. Precis, den lär röra på sig.

Till Lincolnlyxen hör, utöver allt det där man förväntar sig, projektorer som lyser upp marken bredvid dörrarna med en belyst yta i form av ett Lincolnemblem. Om inte det skulle räcka så är även emblemet i den enorma fronten belyst.

Kommer den till Sverige då? Knappast genom några reguljära vägar, men det finns specialiserade firmor som lär importera den vid sidan om de vanliga kanalerna.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com