Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Range Rover Velar officiell

Klämmer sig in mellan Evoque och Sport

Den senaste modellen från Range Rover bjuder på läckra dörrhandtag och snygg inredning. Och dubbla tiotumsskärmar.

För drygt en vecka sedan fick vi veta att en ny modell var på gång från Range Rover som skulle klämma sig in mellan minstingen Evoque och den något större Sport. I dag får vi veta mer om Range Rover Velar.

Men redan innan visste vi ju att namnet inte hade hämtats från det svenska språket, utan från Land Rovers prototypvagnar från det sena sextiotalet, prototyper som också bar namnet Velar.

Jaguar Land Rover

Ser den inte lite skelögd ut?

Varifrån det namnet kom är däremot höljt i dunkel. Om den nya Range Rover Velar vet vi desto mer. Till exempel att den bygger på samma aluminiumstomme som Jaguar F-Pace och att man kommer att kunna välja mellan sex olika motoralternativ – överladdade bensin- och dieselspisar, fyr- eller sexcylindriga i spannet från 180 till 380 hästkrafter. Allihop har åttaväxlade automatlådor och driver på alla fyra.

Utsidan är typisk Range Rover, möjligen något slankare än vad vi är vana vid, och de infällda dörrhandtagen är de snyggaste vi har sätt på länge. Tänk så mycket det gör att slippa stora klunsiga mojänger som smetar ner en dörrsida.

Interiört möts man av en bred mittkonsol utan överdriven knappeufori. Snarare är här avskalat och sparsmakat, åtminstone så länge alla skärmar inte är tända. Och snyggt är det – särskilt som man kan speca sin Velar helt fri från läder om man vill. I stället kan man få moderna textiler i ylle och polyester.

Land Rover hävdar också att Velar ska vara mer praktisk än konkurrenter som BMW X4 och X6, Porsche Macan och Mercedes-Benz GLE. Hur det är med den saken återstår att se, men den raka karosshållningen lär i alla fall inte inkräkta alltför menligt på utrymmena.

De första bilarna lär rulla ut från fabriken i Solihull i sommar och prisbilden lär starta någonstans i närheten av en halv miljon kronor.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com