Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Range Rover SV Coupé sparar på dörrar

Ska byggas i begränsad serie.

Brittiska Land Rover gör inte som alla andra. Deras Range Rover-coupé har nämligen bara två dörrar.

Det började med BMW X6 och har spridit sig som en löpeld genom branschen, coupé-suvarna som kombinerar hög midja med låg och sluttande taklinje. Nu har till och med branschens nestor, Range Rover, fallit till föga och presenterat en coupé. Men Range Rover har tittat på vad tyskarna åstadkommit, undsluppit sig en närmast omärkbar fnysning och gjort tvärt om.

För i stället för tyskarnas standardgrepp, att trycka ner taket som en mössa över karossen, har Range Rover låtit den höga hatten vara kvar och gjort som brukade göra förr när någonting skulle kallas för coupé. Man har tagit bort bakdörrarna. Resultatet är en Range Rover med två dörrar.

Jaguar Land Rover

Precis som det var förr alltså.

Range Rover SV Coupé är ett hårstrå längre och ett annat lägre än den vanliga, rätt bastanta Range Rover men i huvudsak är proportionerna bibehållna. Men även om formerna känns igen är de flesta karossplåtarna nya, allt som den vanliga Range Rover får bidra med är motorhuven och den nedre halvan av den tvådelade bakluckan.

Motorn är Jaguar Land Rovers fem liter stora, kompressormatade V8 på 565 hästkrafter som driver på alla fyra genom en åttaväxlad automatlåda. Här finns förstås terrängkapacitet i form av lågväxel och diffbromsad bakaxel och den får dra 3,5 ton.


Sök Range Rover till salu här


Hela grejen med Range Rover är förstås inte att den är duktig i terrängen, utan för att den är det utan att någon av passagerarna märker det. Så är det kanske mer än någonsin i SV Coupé, som inte bara har medelklasslyx som farthållare och panoramaglastak, utan erbjuder också självstängande dörrar och tvåtons kviltad läderklädsel i kombination med sykomorfikusfanér. Om man vill, det vill säga, för kunderna har en hel del olika kombinationer att välja mellan. Inte minst när det gäller lack, Land Rover erbjuder över 100 olika färgalternativ.

I skenet av hur mycket arbete som Land Rover tycks ha lagt ner på Range Rover SV Coupé kan det tyckas förvånande att man begränsat produktionsserien till 999 exemplar. Den kommer alltså inte bli en vanlig syn på våra vägar. Men då kanske prislappen, cirka tre miljoner kronor, inte heller verkar fullt lika verklighetsfrånvänd som man kan tycka vid första anblicken.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com