Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Range Rover firar 50 år med specialmodell

Hur firar man en 50-årig suv? Genom en vacker specialmodell förstås.
Range Rover Fifty tillverkas i 1970 exemplar, för att hylla året då den första Range Rovern lanserades.
– Den nya jubileumsmodellen är en återblick på Range Rovers unika historia med noggrant utvalda detaljer som understryker de förstklassiga terrängegenskaperna. Den respekterar sitt ursprung men vägrar stå still, säger Gerry McGovern, kreativ chef hos Land Rover.

Range Rovers original-suv har föddes den 17 juni 1970. Fem årtionden och fyra generationer senare har Range Rover utvecklats och blivit en familj av populära och lyxbilar. En miljon exemplar har sålts sedan lanseringen.
– Med en unik kombination av design, finess och innovativ teknik har den befäst sin ställning som måttstocken för alla suv-bilar i lyxutförande, säger Gerry McGovern, kreativ chef hos Land Rover.

Sedan starten för 50 år sedan var Range Rover den första suven med permanent fyrhjulsdrift och 1989 blev den världens första terrängbil att utrustas med låsningsfria ABS-bromsar.
1992 blev den världens första terrängbil med elektronisk antispinnkontroll (ETC) och automatisk elektronisk luftfjädring. Och 2012 blev den senaste generationen Range Rover världens första SUV att tillverkas helt i aluminium, vilket gjorde den lättare, starkare och mer effektiv.

Den har korsat ökänt svårframkomliga Darien Gap, varit det första fordonet någonsin att ställas ut på Louvren i Paris och har till och med vunnit Dakarrallyt – två gånger.
Med sin clamshell-motorhuv, det karakteristiska svävande taket, delad baklucka och märkesspecifika luftutsläpp på framsidan kan dagens Range Rover fortfarande spåras tillbaka till 1970-talets original. Inför guldjubileet har den nu blivit effektivare, lyxigare, kompetentare och mer uppkopplad än någonsin.

För att fira denna ikoniska 50-åring kommer Range Rover Fifty att lanseras i en begränsad upplaga på endast 1 970 exemplar över hela världen, för att hylla året då den första Range Rovern lanserades.

– Range Rover har nått en viktig milstolpe och är en helt unik lyx-suv. Den nya jubileumsmodellen är en återblick på Range Rovers unika historia med noggrant utvalda detaljer som understryker de förstklassiga terrängegenskaperna. Den respekterar sitt ursprung men vägrar stå still, säger Gerry McGovern, kreativ chef hos Land Rover.

Range Rover Fifty kommer att kunna fås med både standard och lång hjulbas och en av fyra noggrant utvalda exteriörfärger, nämligen Carpathian Grey, Rosello Red, Aruba och Santorini Black.
Land Rover Special Vehicle Operations lanserar också ett mycket begränsat antal Range Rover Fifty i tre klassiska solida färger som inspirerats av Range Rovers ursprungliga färgskala, nämligen Tuscan Blue, Bahama Gold och Davos White. Tre olika drivlinealternativ erbjuds: bensin, diesel och laddhybridsversionen P400e.

De fyra generationerna Range Rover

Den första generationen Range Rover (1970–1994) kunde till en början endast fås med två dörrar när den började säljas 1970. The Classic-modellen fortsatte att utvecklas under hela sin 26-åriga livstid. År 1981 gavs den ut i fyrdörrarsversion och 1982 med automatlåda. Den första dieseldrivna Range Rover-modellen lanserades 1986.

Andra generationen Range Rover, känd som P38A, introducerades 1994 och utmärkte sig direkt tack vare karakteristisk siluett, svävande tak, clamshell-motorhuv, praktisk delad baklucka och genomgående midjelinje – särdrag som kännetecknar fordonet än idag. Denna generation hade också en ännu lyxigare interiör utan att för den skull kompromissa med köregenskaperna på och utanför vägen. Den var dessutom utrustad med förbättrad, höjdjusterbar upphängning samt en 2,5-liters dieselmotor och versioner på 3,9 och 4,6 liter av V8-bensinmotorn, vilket gav ännu högre prestanda än tidigare.

Tredje generationen Range Rover (2001–2012) levererade under sina 11 år otaliga förbättringar jämfört med föregångarna. De tekniska innovationerna omfattade en styvare, självbärande kaross (som ersatte den traditionella 4×4-stegramen) och fullständigt oberoende upphängning med sammankopplade luftfjädrar (vid den tiden hade alla terrängfordon styva axlar). Interiören hos dessa bilar hämtade inspiration från lyxjakter, exklusiva möbler och förstklassiga flygplansstolar, vilket erbjöd ännu mer komfort och lyx.

Den fjärde och senaste generationen Range Rover hade premiär 2012. Det var den första SUV:en att tillverkas helt i lätt aluminium, något som gjorde den 420 kg lättare än sina föregångare. Denna generation är dessutom utrustad med en rad nya innovationer för terrängkörning såsom automatisk Terrain Response 2 och All-Terrain Progress Control och omfattar nya, effektiva Ingenium-elmotorer, en laddhybridsversion samt innovativa infotainment-system och säkerhetstekniker.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com