Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya BMW M5 är ett dataspel

Allting går att reglera på elektronisk väg.

Mängden elektronik slår alla rekord i nya BMW M5. Kanske är det just därför man lanserar ihop med speljätten Electronic Arts.

När BMW presenterade den första, handbyggda generationen av supersedanen M5 i Amsterdam i februari 1984 satt man väl som bäst hemma vid sin Commodore 64 och försökte få ihop ett fungerande flipperspel i Pinball Construction Set.

Spelet var ett av de första från Electronic Arts och skapade en helt ny genre inom dataspelsvärlden: byggspelen. För här skulle man inte bara spela pong utan skapa en helt egen spelplan. Revolutionerande!

Och revolutionerande, det var ju även BMW M5. En superbilsmotor nedstoppad under huven på en helt vanlig sedan och plötsligt kunde man köra ifrån var och varannan Porsche med sin tjänstebil. Inledningen av åttiotalet var sannerligen en omvälvande period.

Men nu skriver vi 2017, Electronic Arts är ett spelkonglomerat i mångmiljardklass och BMW M5 ett av bilindustrins mest inarbetade varumärken. Nog ser det ut som en tanke att de båda giganterna slår sig samman för presentationen av den sjätte generationen M5 – som också lär få en huvudroll i speljättens nästa version av bilspelet Need For Speed.

Så det var den svenske spelgurun Marcus Nilsson som stod på podiet och pladdrade när den nya BMW M5 rullade ut ur rökmaskinernas dimridåer. Smart, för genom kopplingen till spelvärlden befäster BMW sitt varumärke även hos den digitala generationen.

BMW AG

Och då är slipsar strängt förbjudna.

Det behövs. Nya BMW M5 är nämligen så full av knappar och funktioner att man antagligen behöver en universitetsexamen i systemvetenskap. Hör här:

För första gången är BMW M5 fyrhjulsdriven och kraftfördelningen mellan fram- och bakhjul regleras kontinuerligt beroende på körstil, väglag och vilket körprogram man har valt. Om man vill går det också alldeles utmärkt att välja ren bakhjulsdrift. Oavsett vilket har bakaxeln en aktiv differential som skickar iväg kraften till den sida som har bäst förutsättningar att få ner den i backen. Antisladdsystemet kan regleras i olika nivåer av uppmärksamhet eller stängas av helt.

BMW AG

Typ så här.

Växellådan är en åttaväxlad, konventionell automatlåda som låser upp momentomvandlaren i alla lägen utom vid stillastående och den som vill kan bläddra mellan växlarna med hjälp av paddlar bakom ratten. Självklart finns olika automatiska och manuella växlingsprogram att välja mellan, beroende på hur ryckigt man vill växla.

Det gäller också för de adaptiva stötdämparna, som har tre olika lägen beroende på hur obekvämt man vill åka. Styrningen med elservo justerar sig beroende på körläge och den digitala displayen i instrumenthuset kan ställas att visa ungefär vad man vill.

Allt det här sköter man antingen med reglage i mittkonsolen, knappar på ratten eller på pekskärmen mellan sätena och när du är klar med allt du ville åstadkomma är dagen slut och det är dags att åka hem.

Nåväl, det finns också ett mekaniskt resultat av 5-seriens gympass hos BMW M GmbH. Hjulupphängningarna har fått nya, starkare länkar och bussningar och förstärkningar i bottenplattan har gjort chassit styvare och mer responsivt. Taket är av kolfiber, en detalj som sparar vikt där det gör mest nytta.

Men det är förstås motorn som är bilens hjärta och den har fått större muskler. I grunden handlar det om samma 4,4-litersspis som i föregångaren, men med nya turboaggregat och högre insprutningstryck har 600-hästarsgränsen sprängts. Och om du vill att motorn ska svara lite kvickare på gaspedalen kan du förstås justera responsen – på elektronisk väg. Så var vi där igen.

Nya BMW M5 börjar säljas i Sverige under våren nästa år. Några svenska priser är inte klara för ögonblicket, men gissningsvis kommer prislistan att börja i närheten av 1,25 miljoner kronor.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com