Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya BMW 5-serie erbjuder hands-off

Större, lättare och smartare än föregångaren

BMW presenterar den sjunde generationen 5-serie. Nykomlingen är späckad med teknik och erbjuder semi-autonom körning.

Bombernas tid är förbi. Förändringarna är försiktiga när BMW förnyar femserien och jämfört med revolutioner som tredje generationen E34 från 1988 eller den femte generationen E60 från 2004 – båda enorma kliv från föregångarna – är den sjunde generationens femserie G30 ett äpple som inte fallit långt från päronträdet.

Visst finns influenser från den större 7-serien i detaljerna och visst har fronten fått mer tydligt utmejslade ansiktsdrag, men för ett otränat öga är det svårt att skilja nykomlingen från föregångaren.

Det gäller även på insidan. Instrumentpanelens layout känner vi igen och knappar och reglage känns hemtama. Men vad ögat ser röjer inte vad som hänt därunder.

För under alla ytskikt har en revolution ägt rum. Med hjälp av en nyutvecklad stomme som använder aluminium till stor del har BMW sänkt vikten med upp till 100 kg. Viktfördelningen sägs vara jämn och tyngdpunkten låg.

Storleken har vuxit med någon centimeter i alla riktningar och utrymmena har blivit större i både kupén och bagageutrymmet. Föraren kan njuta av semi-autonom körning. Det innebär att i bilen sköter om motorvägskörningen själv, även när det blir kö. Hands off, med andra ord. Och när du ska fickparkera kan bilen göra det själv, när du klivit ur.

Infotainmentsystemet iDrive är numera både röst- och gestigenkännande (hur kommer det att funka i Italien?), så att man ska slippa spaka fram sina kommandon till stereon, telefonen eller navigatorn med joystick. Och vill du inte släppa ögonen från vägen finns all väsentlig information i head up-displayen.

Till och med arbetsnarkomaner kan stilla sina abstinensbesvär. Nya 5-serien har Microsoft Office integrerat så att du kan sitta och e-posta eller boka möten från bilen.

Motormässigt kommer två bensinare och två dieslar att erbjudas i standardversionerna av femserien. Välj mellan bak- eller fyrhjulsdrift. Enda chansen att få spaka växellådan själv är att beställa den minsta dieseln med enbart tvåhjulsdrift, annars är det uteslutande åttaväxlade automatlådor som gäller.

Strax efter lanseringen kommer även en plug in-hybrid, 530e, samt bullerversionen M550i med 4,4-liters V8 turbo. Den svenska prislistan börjar på 377.000 kronor för 520d och vill du ha en bensinmodell kostar 530i från 452.000 kronor. Orderböckerna öppnas den första november med de första leveranserna i februari 2017.

Foto: BMW
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com