Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Köpguide BMW 5-serie 2003–2009

Bastant barockängel för 2000-talet

BMW:s 5-serie har stått för stil, klass och prestanda sedan den dök upp första gången 1972. Den femte generationen, kallad E60, presenterades 2003. En bil med mycket teknik, utrustning och starka motorer.

Den bilfrälste begagnatspekulant som påstår att han aldrig suktat efter en BMW-femma ljuger. Modell E60 som byggdes mellan 2003 och 2009 är en särpräglat maffig BMW med nära nog brutalt kraftfulla linjer.

Populär som ny, lika populär är den som begagnad. Och med några år på nacken och en efterträdare som sålts i några år börjar E60 komma ner i priser som kan passa många.

Vad menar du med barockängel?
Som den bilhistoriskt intresserade vet byggde BMW modeller som 501 och 502 på 1950-talet. Stora påkostade bilar med aningen barockt svulstiga linjer som kanske inte direkt passade efterkrigstidens kärva ekonomier. Hur som helst kallades de för ”barockänglar”. Femserien E60 är om inte svulstig så i alla fall mera utsvävande i sitt formspråk än tidigare modeller. Dessutom hette E60-designern Davide Arcangeli vilket betyder Ärkeänglar

Baksätet är barockt stort.

Baksätet är barockt stort.

Utsvävande, jag tycker den är snygg
Jovisst är den snygg. Generation E60 har definitivt mera attityd än företrädaren vilket säkert delvis beror på att Arcangelis boss hette Chris Bangle, BMW:s chefsdesigner som gjorde sig känd för nyskapande och kontroversiella former.

Framför allt är E60 större på alla ledder. Längre, bredare och högre vilket gör nytta i bättre innerutrymmen och större bagageutrymme. Dessutom är E60 tyngre, trots att både fram- och bakvagn är tillverkade av aluminium. Viktfördelningen är jämn, med 50% av vikten över vardera axel.

Lite tyngd skadar inte. Motorerna är ju starka!
Det är de, och alternativen är många. Speciellt på bensinsidan som på den tiden dominerade motorutrymmena i BMW 5-serien. Främst i form av raka sexor med start i 520i följd av 523i, 525i, 528i, 530i och så 535i med 302 hästkrafter. Tre V8:or fanns i 540i, 545i och 550i. Sist men inte alls minst var V10:an i BMW M5 på 5 liter och 507 hästkrafter.

Dieselsidan startade med 520d på 161 hästkrafter och klättrade sedan upp till 535d med dubbelturbo och 286 hästkrafter. Växellådorna var 6-växlade från tyska ZF, både automatiska och manuella. Dessutom fanns det en 6-växlad och en 7-växlad SMG-växellåda för BMW M5, alltså en robotiserad manuell låda med automatiserad koppling.

Häftiga saker, skall man slå till på en M5?
Absolut! En V10 är ändå en V10 och hur många färdas bakom en sådan? En veritabel gatracer med plats för familjen. Välj M5 om du kan finna en välskött bil som vare sig är sönderkörd eller (hemska tanke) sönderskruvad. BMW M5 är en bil med enorma prestanda och som lockar tunga gasfötter. Hård körning sliter på allting i en bil och ju dyrare bilmodell, desto dyrare reparationer och reservdelar.

Glädjedödare! Vad skall man välja då?
Välj E60 efter i tur och ordning plånbok, behov och acceptans från resten av hushållet. Och eftersom det finns så rackarns många versioner kan du kosta på dig att söka efter det finaste objektet snarare än att låsa dig vid en speciell specifikation.

Hmm, det får väl bli en Touring – hunden skall ju få plats!
Ett utmärkt val min herre/fru/fröken! Det finns förvisso gott om kombimodeller (Touring på BMW-språk) begagnade men inte i så total dominans som hos vissa andra bilmodeller. En snabb sökning visar att Touring-koefficienten är ungefär hälften av totala utbudet, runt 50 procent.

På tal om utbud E60 måste ha varit en säljsuccé?
Ja, på den svenska marknaden ökade 5-serieförsäljningen de första tre-fyra åren från 2003 till toppåret 2007 då den nådde 4.271 sålda bilar vilket var 1,39 procent av totalmarknaden. 2008 och 2009 backade försäljningen 1.052 respektive 446 bilar, alltså nästan 1.500 bilar sammanräknat. Totalmarknaden backade dock ännu mera än BMW. 3-serien minskade inte lika mycket som 5-serien. En annan anledning till nedgången är att faceliften 2007 orsakade en del tröghet i leveranserna.

Ok! Några nyheter förutom den vassa designen?
Visst! E60-generationen hade en ny plattform med fram- och bakhjulsupphängningar i aluminium. Infotainment-systemet iDrive gjordes mer lättanvänt med nya funktioner som aktiv farthållare och head up-display. Andra nyheter hos E60 var aktiva strålkastare med bi-xenonlampor, run flat-däck och efter hand stopp-start-funktion, vägrensvarning och LED-bakljus. Plus nya eller förnyade drivlinor. M5 fick som nämnts V8:an utbytt mot en V10.

Diesel-boom?
Ja, trots att BMW alltid varit berömda för sina fina, starka och trevligt ljudande bensinmotorer tippade försäljningen över till dieselfördel efter några år. 2005 var andelen dieselbilar 20,97 procent. 2009 hade den stigit till 77,53 procent.

Fel och brister då?
Snurrar man runt på nätet kan man hitta rena eländeskataloger för 5-seriebilar av generation E60. Visserligen har populära modeller som denna ”ögonen på sig” i större utsträckning än lågprisbilar, men med högre pris följer alltid högre förväntningar.

BMW anses generellt som välbyggda. Men bland saker som nämns finns tunna vindrutor känsliga för stenskott, fukt i strålkastarglasen, läckage vid bakluckan med vattenansamling i reservhjulsbaljan samt ojämn gång på 525i och 530i.

Skruvade kilometerräknare är inte ett modellproblem men ändå något att se upp med, i synnerhet om de inte är svensksålda. En rekommendation är att alltid ta en Carfaxrapport på ditt tilltänkta objekt.

Starka sidor?
Det är det lätt att hitta. Nummer ett – det är en BMW! Skämt åsido så har märket en speciell karisma, det går inte att förneka. Eftersom det är fråga om premiumbilar är 5-serien välutrustade. E60 är en bil som skulle kunna platsa som ny än i dag ifråga om design, allmän tekniknivå, liksom vad gäller motorer, växellådor och fint balanserade chassin. Väl utformad förarplats och fin körrespons från styrning, chassi och bromsar är andra kännetecken.

Det skall noteras att E60 fick en ansiktslyftning 2007. Bland annat skall känslan i interiör och detaljer ha förbättrats. Snålare och starkare motorer samt uppdaterade front- och akterpartier ingick också i uppdateringen.

Kassaskåpssäker?
Javisst, åtminstone om du sitter på insidan. BMW fick fyra stjärnor i Euro NCAP:s krocktest men först efter en del förändringar och ett andra test, begärt av BMW själva. Kupén ansågs mycket stabil och säker. Sämre var det ställt för fotgängarsäkerheten som för E60 är rent sagt usel – en stjärna och bara två (2) poäng.

Se er för, det kan komma en BMW 5-serie.

Se er för, det kan komma en BMW 5-serie.

Hur ser prisbilden ut?
Det går att hitta synbart fräscha bensinbilar av tidig modell utan alltför många mil för runt 75.000 kronor. En 520d Touring med kombiskåp, dieselmotor och automatlåda med sansat miltal ligger runt 90.000–100.000 kronor. Fyrhjulsdrift (kallat xDrive) höjer prislappen 15.000–20.000 kronor. BMW M5 finns från 230.000 kronor med drygt 10.000 mil på mätaren. I samtliga fall mycket bil för pengarna. Att importera själv är en tveksam affär, prisbilden är ofta bättre i Sverige och bilarnas historik lättare att kolla upp.

Foto: BMW, Wiki Commons

Torbjörn Lundgren
TobbeTi@outlook.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com