Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW firar 7-seriens 40 första år

Specialversion med inredning som en GB Sandwich-glass

200 exemplar ska tillverkas av jubileumsversionen ”40 Jahre”. Den rituella dansen och de brandfärgade klänningarna vet vi tyvärr mindre om.

Att ta på sig en röd klänning och dansa till Kate Bushs hitlåt ”Wuthering Heights” från 1978 har blivit en liten folkrörelse (2017 ägde det rum 15 juli på flera håll i världen, bland annat vid Gamla Uppsala högar).

Men att ta på sig orange klänning och dansa runt BMW 7-seriebilar har kanske ännu inte fått fäste i de breda folklagren.

Frågan är ändå om det blir en årlig tradition, eller om det dröjer 40 år till nästa tillfälle. År 2057 fyller nämligen BMW 7-serie 80 år.

Det är alltså för att fira att 7-serien blivit medelålders som dansen med orange klänning utförs 2017. Av samma skäl släpper BMW en specialutrustad version av bilen som ska tillverkas i 200 exemplar.

Köparen av ”7 / 40 Jahre” kan välja vissa detaljer, exempelvis om karossen ska vara normallång eller förlängd samt om motorn ska ha sex, åtta eller tolv cylindrar (eller om det rent av ska vara en laddbar hybriddrivlina). Fyrhjulsdrift är ett möjligt tillval.

Men exteriörkulörvalet är begränsat: Frozen silver metallic (matt!) eller Petrol Mica (blåmetallic). Ett så kallat aerodynamikpaket (M-märkt) ingår, liksom den gamla BMW-specialiteten Shadow Line (svärtade rutramar och lister).

20-tumshjul är standard liksom det speciella jubileumssigillet.

Invändigt märks helläderklädsel av Merinokvalitet i färgkombinationerna smoke white / cohiba samt smoke white / black. Innertaket är av Alcantara och även det rökvitt. Nackskydden har extra mysiga kuddar.

Dekorpanelerna är antingen pianosvarta eller i form av rökbrun eukalyptus.

BMW

7-serie generation 1 (E23).

Dagens 7-serie är den sjätte generationen sedan 1977. Då efterträdde 7-serien (internkod E23) den tidigare toppversionen som aldrig hade något begripligt samlingsnamn. Modellerna hette 2500, 2800, 3.0S, 3.3Li etc och enklast är kanske att använda internkoden E3.

BMW

7-serie generation 2 (E32).

Andra generationen (E32) presenterades 1986 och framstod som närmast osannolikt modern – både jämfört med sin då ålderstigna föregångare och övriga lyxbilar i samma division.

Störst sensation väckte BMW ett år senare när den tolvcylindriga versionen 750i (eller 750iL med förlängd kaross) debuterade.

BMW

7-serie generation 3 (E38).

Tredje generationen (E38) kom 1994 och var då samtida med Audis första försök i stora lyxklassen, aluminiumbilen A8. Många anser att denna 7-serie är den hittills snyggaste, medan andra påpekar att den är intill självutplåning diskret. Det sistnämnda sannolikt en reaktion på kritiken som Mercedes-Benz mötte med S-klass 1991 (W140) – ”för stor, klumpig och dominant”.

BMW

7-serie generation 4 (E61).

BMW-ledningen var dock inte sämre än att den kunde släppa fram en minst lika kontroversiell bil som 1990-talets S-klass. 2001 kom 7-serien med design av Chris Bangle.

Med instrumentpanel inspirerad av rokokobyråer, ett menystyrsystem som bildade skola och drev folk till vansinne (iDrive) samt en exteriördesign som säkert kommer att hamnna på museum blev 7-serie i generation E61 en ofrivillig tidsmarkör.

BMW

7-serie generation 5 (F01).

Ordningen återställdes 2008 med en mycket ordningsam och tillknäppt 7-serie (F01). Fyrhjulsdrift och – ta-dam! – fyrhjulsstyrning blev möjliga tillval för första gången.

Dagens 7-serie (G11) debuterade 2015 och det är alltså den som får ikläda sig jubileumsrollen.

Vem startar en Facebookgrupp som samlar alla som vill dansa i orange klänning hos BMW:s återförsäljare?

Eric Lund
info@ericlund.se

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com