Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW M5 får "2WD-läge"

BMW:s nya muskelbil får urkopplingsbar fyrhjulsdrift.

Vi visste redan att nya BMW M5 skulle bli fyrhjulsdriven. Men vad vi inte visste var att den kommer att bli urkopplingsbar.

Spionbildsindustrin är enorm. Fotografer som lägger sig i buskarna utanför platser som Arvidsjaur och Nürburg, de kan tjäna storkovan på bilder från medier och magasin som betalar dyrt för att få visa nästa generation av Fiat Fiasco eller Mazda Mazarin, även om de är så hårt kamouflerade att man inte har en aning om vad det är man ser.

BMW vill uppenbarligen också ha en del av kakan. Ofta skickar de ut egna bilder på kamouflerade bilar innan de begår officiell premiär. Och biltillverkarnas bilder är, till skillnad från spionfotogragernas, gratis att publicera, så vi tackar och tar emot.

De senaste officiella spionbilderna från BMW visar – äntligen – den kommande BMW M5 och vi har fått förvånansvärt mycket förhandsinformation att krydda med: i stort sett allt man kan tänkas vilja veta. Utom motoreffekt. Hmm. Men vi får veta att nya BMW M5 kommer att slicka i sig 10,5 liter bensin för varje 100 km man kör.

Sedan tidigare visste vi att den senaste generationen av BMW M5 skulle bli fyrhjulsdriven, men nu säger BMW att den kommer att vara urkopplingsbar – precis som den var i min gamla Jeep Cherokee från 1989.

FCA

I övrigt inga likheter med BMW M5.

Tanken är naturligtvis att fyrhjulsdrift är bra när man vill plantera alla hästkrafter i asfalten, samtidigt som det kanske inte är lika kul när man vill hänga ut rumpan i rondellerna. Riktigt hur fyrhjulsdriften fungerar får vi dock inte veta, inte mer än att den kommer att vara väldigt smart och duktig på alla tänkbara sätt och vis och att en aktiv bakdiff låser upp efter behov.

Motorn kommer att vara samma 4,4-liters V8 som i föregångaren, dock med viss tillpiffning som ska ge ”en moderat effektökning”. Den gamla pressade ur sig 560 hästkrafter, så gissningsvis får nykomlingen närmare 600 hästkrafter.

Den sjuväxlade dubbelkopplingslådan har fått maka på sig till förmån för en 8-växlad konventionell automatlåda. Vänta nu, en BMW M med automat, låter inte det som ett helgerån? Men jo, så är det faktiskt, BMW M5 kommer att ha automatlåda.

Så där har ni det: nästa generation av BMW M5 kommer att ha turbomotor, urkopplingsbar fyrhjulsdrift och automatlåda. Kanske är det inte så förvånande, BMW M5 fyllde ju faktiskt 33 år i våras och därmed börjar den väl också komma upp i en ålder då man uppskattar fler värden i livet än bara skrikande motorer och bakdäck?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com