Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW i3 får längre räckvidd

Större batteri rymmer fler elektroner.

BMW uppgraderar elbilen i3 med nytt batteri. Resultatet är större kapacitet och längre räckvidd.

BMW:s lilla elbil i3 får nu ett större batteri som ska ge längre räckvidd. Förlåt, det är faktiskt lögn, för batteriet är precis lika stort som tidigare. Men det är 10 kilo tyngre och ska också kunna rymma fler elektroner än vad det gjorde tidigare, genom att man packar dem tätare. Vad batteriet väger totalt framgår inte, men ungefär 0,24 gram av det består av utryckningsberedda elektroner när batteriet är fulladdat (om jag har räknat rätt).

För batteriet rymmer numera 42,2 kilowattimmar i stället för 33 och därmed ska man kunna köra sin BMW i3 hela 285–310 WLTP-vänliga kilometer innan såsen är slut, ungefär samma som föregångarens räckvidd enligt den gamla NEDC-körcykeln som var onödigt snäll.

Riktigt lika långt kommer man dock inte i den sportigare BMW i3s, utan i den får man nöja sig med att komma 270–285 kilometer innan man behöver plugga in kontakten. Snabbladdning tar drygt tre timmar, medan strömmen i ett vanligt vägguttag behöver 15 timmar på sig för att fylla upp tanken. Förlåt, batteriet.

No more.

För att fira förnyelsen kommer BMW i3 (och i3s, förstås) att erbjudas med några nya lackfärger och lite piffigare klädselkulörer. Om man vill kan man beställa sin i3 med sportpaket och då ser den ut precis som en i3s. Men den går förstås inte riktigt lika fort.

Prislistan startar numera på 419.000 kronor och då ingår snabbladdare. Den kvickare s-versionen kostar 20.000 kronor till. Och eftersom räckvidden numera är riktigt mänsklig utgår varianten med räckviddsförlängande förbränningsmotor.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com