Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

EXTRA: VW startar elbilskrig

Lovar göra 50 miljoner bilar – till lågpris

Volkswagen startar krig mot Tesla och lovar producera 50 miljoner elbilar. Vd:n Herbert Diess lovar att de har kapacitet både för batterier och bilar. Första bilen ut är VW I.D. som inte kommer att kosta mer än en dieselbil.

– Det är enorma förändringar på gång. Vi kommer att ha en enormt stark portfölj på elbilsmarknaden, säger Diess till Automotive News.

Nästan alla biltillverkare är överens om att elbilar är på väg att revolutionera bilmarknaden. Men hittills har förändringen gått långsamt. Tesla växer visserligen snabbt och Model 3 har gjort succé i USA som den mest sålda amerikansk-tillverkade bilmodellen. Men hittills har elbilsrevolutionen bara handlat om ett fåtal procent av försäljningen, och tillverkare som Audi, Jaguar och Mercedes lanserar bilar som kostar runt 1 miljon kronor. Kanske inte så konstigt när bara batteriet kan kosta 250 000 – 300 000 kr att tillverka.

Men nu verkar en revolution vara på väg på riktigt. Och det är Volkswagen som ligger bakom – märket som skakades av en dieselskandal för tre år sedan. Vd:n Herbert Diess lovar i ett utspel i dag att Volkswagen ska tillverka och sälja 50 miljoner elbilar de kommande åren. Och bilen blir överkomlig för gemene man.

– Det är enorma förändringar framför Volkswagen. Med bilarna, med elbilsmarknaden som verkligen sätter fart de närmsta åren. Vi kommer att ha en mycket stark produktportfölj på elbilar, eftersom vi globalt har investerat tungt. Plattformen är redan bokad för 50 miljoner bilar och vi har batterier för 50 miljoner bilar. Så det kommer att bli ett enormt momentum.

Den första bilen som kommer lanseras nästa år är VW I.D., som är i samma storlek som en Golf, men har innerutrymmen som en Passat. Bilen kommer att gå 40-60 mil på en laddning.

– Den kommer att kosta lika mycket som en dieselbil, lovar Herbert Diess.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com