Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagens vd: omställningen till elbilar en överlevnadsfråga

Covid-19 riskerar att ställa till det ekonomiskt

Större
Stäng
  • Photo by Gisela Schober/Getty Images for Volkswagen AG
    Photo by Gisela Schober/Getty Images for Volkswagen AG
  • Photo by Gisela Schober/Getty Images for Volkswagen AG

Volkswagens vd, Herbert Diess, menar att övergången till elbilar är en överlevnadsfråga för koncernen, men samtidigt riskerar covid-19 att ställa till det ekonomiskt på grund oförutsägbarheten. 

Volkswagens vd, Herbert Diess, säger att biltillverkaren kommer att driva igenom en allomfattande övergång till elbilar och menar att det är en överlevnadsfråga. Dessutom riskerar covid-19 att vända upp och ned på affärerna, på kort sikt rapporterar Autotive news Europe. 

Herbert Diess menar att de har en hälsosam mängd med beställningar, men beror på utvecklingen under de kommande månaderna. Allt bottnar i hur ekonomin kontrollerar viruset och samhället undviker restriktioner som kan skada efterfrågan och förtagande.

Trots osäkerheten kommer Volkswagen fortsätta med sin aggressiva taktik att investera i ny teknologi, så att de undviker att hamna bakom sina konkurrenter. Hela bilindustrin är på väg att förändras i grunden på grund av elektrifieringen. 

– Om du inte är snabb nog så kommer du inte överleva. I längden kommer klimatförändringarna vara den svåraste utmaningen mänskligheten haft, säger Herbert Diess. 

Han menar också att nya nedstängningar av samhällen skulle vara svåra att hantera, men biltillverkaren har visat att de kan härda ut. Volkswagen, Tesla och Ford, med många andra biltillverkare, vände tillbaka till vinst under det tredje kvartalet.

En ny våg av covid-19, plus en rörig Brexit, är de nya riskfaktorerna för bilindustrin. I oktober föll bilförsäljningen, vilket Bytbil tidigare skrev som och signalerar att återhämtningen är på väg att plana ut. 

De kommande månaderna kommer bli kritiska för Herbert Diess, eftersom han måste visa att den elektriska omställningen fungerar. Efter att lanseringen av ID.3 försenats på grund av mjukvarufel, lanseras nu ID.4, som både produceras och säljs i Tyskland. 

LÄS MER: Officiell: Volkswagen Golf R – den kraftfullaste någonsin

Volkswagen planerar att öka teknikinvesteringarna, bygga upp batterikapaciteten och omvandla hela fabriker till att producera elbilar. Till och med Bentley kommer bli helt elektrifierad inom fyra till fem år. 

Volkswagens styrelse kommer inom kort mötas för den årliga utvärderingen av koncernens investeringsplan. De är redo att minska storleken på budgetar eftersom  pandemin påverkat de ekonomiska förutsättningarna. 

Utvärderingen kommer kan även besluta om koncernen kan bli smidigare, genom att primärt fokusera på bilmärkena Volkswagen, Audi och Porsche. De fyra senaste åren har Volkswagen även utvärderat sina alternativ för tillverkarna som inte är del av kärnverksamheten, såsom Ducati, Bugatti och Lamborghini. 

Volkswagen siktar på att dubbla sina elbilsförsäljning 2021, eftersom koncernen försöker anpassa sig till de allt strängare utsläppskraven i Europa och på andra håll. Detta är en del i deras strategi att anpassa sig till klimatförändringarna.

– Regeringar spelar en stor roll genom att de fattar beslut som påverkar konsumenternas val. För många personer kommer det bli väldigt svårt att inte välja en elbil, säger Herbert Diess. 

Medan de nuvarande biltillverkarna brottas med omställningen av dess verksamhet, har Tesla forsat förbi alla och blivit världens mest värdefulla biltillverkare, även om de genererar mindre pengar och säljer färre antal bilar än Volkswagen eller Toyota. 

Detta pressar Volkswagen att hålla jämn takt på teknikfronten, även om covid-19 påverkar den dagliga biltillverkningen. Vad som står på spel för Volkswagen, är vad för roll de kommer spela i framtiden.

LÄS ÄVEN: Volkswagen ID.3 får högsta betyg

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com