Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Officiell: Volkswagen Golf R – den kraftfullaste någonsin

Får även nytt driftläge

Volkswagen har lanserat den femte generationen av Golf R, som är den kraftigaste någonsin. Modellen får även ett nytt driftläge. 

Volkswagen Golf R har en tvåliters turboladdad bensinmotor som levererar 320 hästkrafter med ett vridmoment på 420 Nm. Bilen har en sjuväxlad DSG-växellåda, samt fyrhjulsdrift som standard. Accelerationen 0-100 km/h går på 4,7 sekunder och topphastigheten är begränsad till 250 km/h. Den nya motorn ska uppfylla Euro 6d. 

Bilen har en nyutvecklad bakaxelväxel som fördelar motorns drivkraft mellan fram- och bakaxeln. Dessutom går kraften att dela upp mellan bakhjulen, vilket förbättrar köregenskaper. Fyrhjulsdriften är uppkopplad mot ett nätverk som tillsammans med övriga chassisystem, den elektroniska differentialbromsen och den adaptiva chassiregleringen, kan styras via den så kallade Vehicle Dynamics Manager (VDM). 

Som tillval finns ett R-performance paket som höjer topphastigheten till 270 km/h, har en spoiler bak som ger extra downforce på bakaxeln, 19 tums fälgar och samt ger tillgång till två extra körprofiler: Special” (Nürburgring-läge) och ”Drift”.

Utanpå Golf R har den fått en ny stötfångare i R-stil, en spoiler av racingtyp fram, sidovingar som leder luften rätt, samt luftintagsgaller som är specifikt för R-modellen. I den övre delen av kylargrillen sitter en blå list som är typiskt för alla R-modeller. Volkswagen har även lagt till en LED-list som lyser upp när motorn startas. Ett R-emblem sitter på höger sida av kylargrillen. Baktill kommer Golf R få en nydesignat diffusor. På sidorna ramans den in av dubbla avgasrör, på ett standardmonterat sportavgassystem.

LÄS MER: Volkswagen ID.3 får högsta betyg

Bilen har 18 tumsfälgar som standard, och bakom dem finns blålackerade bromsok. Den har även speciella tröskellister, bakspegelkåpor i matt krom (inklusive att R-logon projiceras på marken när bilen öppnas och stängs), och chassit ligger två centimeter närmare marken. 

Inuti kännetecknas instrumentklustret av en unik grafik med R-logan. Via en knapp på ratten kan man välja flera olika vyer, inklusive en vy med ett helt nytt 3D-utseende: R-view. På displayens överkant finns en horisontell varvräknare som går från noll till åtta, och motsvarar 0-8000 varv/min. Det går även att få fram turbotryck, växellådstemperatur, vridmoment, effekt, g-krafter och fyrhjulsdriftens momentfördelning, samt ett stoppur avsett för bankörning. Som standard har Golf R körprofilerna Comfort, Sport, Race och Indvidual.

Golf R är utrustad med sportstolar med integrerade nackskydd, ryggstödet har en R-logo i mitten. Som tillval finns säten klädda i svart läder, med kolfiberliknande detaljer, blå accenter på sidosektioner med en blå R-logo på ryggstöder. Ratten har speciella växlingspaddlar som är större än standard, blå detaljer och en R-knapp för direktval av körprofil.

Bilen går att få tre olika färger: blå, vit och svart. Än så länge finns det inte några priset för Sverige, men modellen går att beställa senare i november. 

LÄS ÄVEN: Officiell: Volkswagen Touareg som laddhybrid

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com