Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen ID.3 får högsta betyg

Har testats av Euro NCAP

Volkswagen ID.3 har testats av Euro NCAP och elbilen har fått högsta betyg, fem stjärnor. 

Sedan 1997 har Euro NCAP fungerat som ett riktmärke för säkerhetsnivån på nya bilar. Den ger bilköpare information om säkerheten på nya modeller och under de senaste åren har kraven och testerna för förarassistans-system och passiv säkerhet skärpts. 

Nu har Volkswagens framtida storsäljare, ID.3, elbilen från den tyska biltillverkaren som baseras på elbilsplattformen MEB, fått höga betyg i alla fyra kategorier: skydd av vuxna, skydd av barn, oskyddade trafikanter och förarstödsystem. Totalt får ID.3 hösta betyg, fem stjärnor.

Poängen bestäms av krocktester framifrån, sidan, samt whiplash som gör att Euro NCAP kan bedöma skyddet som bilen har för förare och passagerare. Testerna bedömer åtgärder för snabb och säker räddning, samt utdragning. I kategorin skydd för förare och passagerare fick Volkswagen ID.3 en skyddsnivå på 87 procent, medan skydd av barn nådde ID.3 89 procent. 

LÄS MER: Full pott för nya Golf – trots bakslag i Euro Ncap

Tre aspekter av skyddet av barn täcks: Skydd som erbjuds av bilstolar i frontal- och sidokrocktest, möjligheten att installera barnstolar av olika storlek och former, samt att ha en säker transport av barn i bilen. 

Euro NCAP bedömdes hur väl bilen skyddar passagerare, men även oskyddade trafikanter såsom cyklister och fotgängare som bilen kan kollidera med. I den kategorin fick Volkswagen ID.3 en nivå på 71 procent. I den fjärde kategorin – förarstödsystem får ID.3 får bilen en nivå på 88 procent. 

LÄS ÄVEN: Säkraste bilen som Euro NCAP krockat – men två bilar missar

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com