Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Full pott för nya Golf - trots bakslag i Euro Ncap

”Kan utgöra en farlig utkastningsrisk”

Nya modellen av Volkswagen Golf drabbades av ett bakslag i krocktestet Euro Ncap.
En dörr flög upp vid sidokollision – ändå får bilen högsta betyg, fem stjärnor.
– Dörröppningar under krasch straffas i Euro Ncap eftersom de utgör en farlig utkastningsrisk för passagerare, säger Michael von Ratingen, chef för Euro Ncap.

Euroc Ncap slutspurtar 2019 och har krocktestat hela tio nya fordon. Det blev full pott och fem stjärnor för fem bilar: Ford Puma, MG ZS EV, MG HS, Nissan Juke, Volkswagen Golf och Audi Q8.
Sämre gick det för kinesiska Aiways U5, även de elektriska versionerna av de öldre modellerna VW up!, Seat Mii och Škoda Citigo fick nöja sig med tre stjärnor.

Volkswagen Golf har etablerat en egen bilklass sedan premiären för 45 år sedan, Golfklassen. De senaste generationerna av kompaktbilen har haft fem stjärnor, så förväntningarna på Golf av den nya åttonde generationen är mycket höga. Och den nya modellen har enligt Euro Ncap utmärkta kraschegenskaper och bra hjälpsystem. Bilen kan dessutom varna andra bilar för faror, något som snart vägs in i Euro Ncaps betyg.

Däremot drabbades bilen av ett bakslag vid sidokollisionstestet. En av dörrarna flög upp vid kollisionen. Volkswagen uppger att Golf har typgodkänts med en automatisk dörrlåsfunktion och menar att den förhindrar  dörröppning i verkliga olyckor. De kommer dock att undersöka varför dörren öppnades vid krockprovet.

– Dörröppningar under krasch straffas i Euro NCAP eftersom de utgör en farlig utkastningsrisk för passagerare. Dörröppningar är sällsynta idag och det är viktigt att Volkswagen ska ta reda på orsaken, säger Michael von Ratingen, chef för Euro Ncap.

Totalt sett presterade Volkswagen Golf av åttonde generationen ändå så bra att det blev fem stjärnor i Euro Ncap, högsta betyg.

Volkswagen-koncernens minibilar VW up!, Seat Mii och Skoda Mii, hade tidigare fem stjärnor i testet från 2011. De mister nu två stjärnor, trots att tillverkaren har förbättrat modellerna. Anledningen är att kraven blivit mycket hårdare på åtta år.

De nya kinessiska bilarna MG ZS EV och MG HS fick full pott, liksom Nissans nya lill-suv Juke. Den kinesiska elbilen Aiways U5 fick endast tre stjärnor, på grund av svagt betyg i sidokrocktest och bristnade fotgängarskydd.
– Det är första året som vi ser tre kinesiska bilar testade av Euro NCAP. Det är uppenbart att kapaciteten att konstruera säkra fordon i Kina har ökat under de senaste åren, men U5-exemplet visar att uppfyllandet av 5-stjärniga krav fortfarande kan vara ett hinder för unga företag. Inget av dessa problem kan emellertid inte övervinnas och vi ser framåt för att verifiera bilens prestanda när bristerna åtgärdas, säger Michael von Rantingen.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com