Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Volkswagen planerar billig elektrisk småbil

Större
Stäng
  • Volkswagen Polo med förbränningsmotor. Foto: Volkswagen
    Volkswagen Polo med förbränningsmotor. Foto: Volkswagen
  • Volkswagen Polo med förbränningsmotor. Foto: Volkswagen

Allt fler biltillverkare lämnar småbilsegmentet till följd av olönsamhet. Men eftersom elektrifieringen av branschen går allt snabbare kanske segmentet trots allt inte är på väg att dö. Bland annat planerar Volkswagen att tillverka en ny småbil. 

Som Bytbil tidigare har berättat så kommer nästan alla framtida elbilar från Volkswagenkoncernen baseras på en och samma plattform, och även dela batteri, i ett försök att minska kostnader och samtidigt utnyttja synergier. 

Volkswagen planerar även att lansera en helelektrisk elbil som är ungefär lika stor som Volkswagen Polo, och den ska presenteras 2025, uppger Automotive News Europe. 

Herbert Diess, Volkswagenkoncernens vd, menar att allt fler biltillverkare kommer erbjuda elbilar om fyra år, och då borde även batteritekniken vara tillräckligt avancerad för att även instegsmodeller kan säljas till ett attraktivt pris för kunderna. 

LÄS MER: Volkswagen storsatsar i Northvolt

Problemen med fordonen i småbilsklassen, är att om man lägger till exempelvis hybriddrivlinor till instegsmodeller för att klara av EU:s tuffa utsläppskrav, blir de olönsamma. Det har gjort att biltillverkarna antingen lämnar segmentet, eller lanserar helelektriska modeller. Toyota är ett av de få undantagen som går emot strömmen och fortsätter satsa på segment. 

Den lilla elbilen kommer kosta någonstans mellan 20 000 och 25 000 euro (203 000 och 253 000 svenska kronor). Den kommer placeras under ID.3 som började säljas i Europa under hösten förra året. Antagligen kommer modellen döpas till det inte så fantasieggande namnet ID.1, eller ID.2.

Även Seat planerar att lansera en liten elbil, men som en Cupra och placeras under Born, som är den spanska biltillverkarens första batteridrivna bil. Born kommer produceras i samma fabrik som både ID.3 och ID.4. 

Dock har det inte tagits något beslut när den ska lanseras, var den ska produceras, eller huruvida Seat får en variant eller inte. 

LÄS ÄVEN: Volkswagen fortsätter med förbränningsmotorer

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com