Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen T-Roc attackerar suvsegmentet

Ger sig in ett växande segment.

Kunderna ska kunna välja färger som aldrig förr när Volkswagen ger sig in i segmentet för småsuvar.

Små suvar kommer att ta över världen. Jürgen Stackmann är högsta säljansvarig på Volkswagen och räknar med att segmentet kommer att växa med 65 procent under det kommande decenniet. Det är från en nivå som i sig redan är hög, globalt tillverkas 6,4 miljoner suvar i segmentet per år.

Klart att biltillverkarna vill vara med där. Volkswagens kort i leken heter T-Roc och den presenterades i går kväll vid en tillställning utanför Milano. I princip är den en Golf som ställt sig på tåspetsarna, åtminstone tekniskt sett. Under skalet bygger T-Roc nämligen på Volkswagens allomfattande MQB-plattform och proportionerna är de samma som Golfs på ett par centimeter när. Utom på höjden, förstås.

Så även på insidan är T-Roc ungefär som en Golf: tillräckligt stor för de flesta behov. Instrumentpanelen upplevs som en smula poppigare, med klatschig färgsättning. T-Roc är lite mer vågad än medelvärdet Golf.

Bytbil

Bekvämt bagageutrymme.

Det gäller även på utsidan. Volkswagen T-Roc är precis den sorts livsstilsbil som marknaden kräver, med piffiga lister och tak i kontrasterande kulör och man kan anpassa färgkombinationerna i oändlighet. När vi skriver 2017 handlar marknaden för suvar nämligen inte längre om lågväxlar och låsbara diffar, utan om storstadsöverlevnad där man ska se ut bra och se bra ut.

För svenskt vidkommande kommer tre bensinvarianter och två dieslar att erbjudas, där alla är fyrhjulsdrivna utom den minsta bensinversionen med 115 hästkrafter. I grundutförandet får man bland annat filhållningsassistent, mobilintegration och autobroms med fotgängarigenkänning. Ett GT-utförande kompletterar med sportstolar och dimljus.

De första bilarna väntas nå svensk mark i början av nästa år. Några priser är inte satta i dagsläget, men räkna med minst 200.000 kronor och uppåt.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com