Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kia Stonic är en liten suv

Praktiskt med liten bil i terrängmässig stil.

Liten som en bakterie och praktisk som en handväska är Kia Stonic en suv för milleniegenerationen. Är den tillräckligt bra?

Amsterdam badar i sol, där Kia valt att presentera sin nya mini-suv Stonic. Redan när de första skisserna kom undrade vi en smula över namnet och hur Kia hade tänkt när de döpte sin nya tuffing efter en drink.

Hur som helst studsade vi ner till Holland för att se när Kia drog täcket av nykomlingen och visst ser den fräsig ut, utmanaren i segmentet där Renault Captur regerar den europeiska marknaden.

Kia Stonic baseras på Kia Rio, en småbil som vi blev positivt överraskade av i våras. Skillnaderna hör mest till höjden, formen och detaljerna. Varför? För att det finns få segment i bilmarknaden där formgivning spelar lika stor roll.

Det säger i alla fall Ivan Batard, produktchef hos Kia, en prydligt slipsknuten fransman som uppenbarligen inte uppskattar Renault Captur. Nej, den är tydligen inte tillräckligt sportig att köra och enligt Batard är Mazda CX-3 den viktigaste konkurrenten, sett till de egenskaper som Kia vill uppnå.

David Lilja

Rio hade ju bra bagageutrymme i alla fall.

För all del, med Kia Rio som bas lär Stonic vara riktigt trevlig att köra den med. Men hur suvistisk Kia Stonic än må vara finns det ingen tillstymmelse till fyrhjulsdrift. Allt handlar om utseende och attityd, snarare än kapabilitet i terrängen.

Så svampplockarna och björnjägarna hänvisas till Opel Mokka. Hur den är att köra? Vi har ingen aning, men provkörningen av Kia Rio lär ge en ganska bra försmak.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com