Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kia Proceed Concept är obegripligt snygg

Praktiska linjer kan ändå se bra ut.

Designstudie ska ge en förhandsglimt av nästa generation Kia Pro_cee’d. Vi faller handlöst för utseendet.

Den koreanska historien är en soppa. Ur de tre kungadömena som härskade över halvön under årtusendet före kristi födelse uppstod en koreansk identitet, under en tid av fred och framsteg. Men mingkineser och manchurier började bråka och invasioner följde. Koreas kungadöme isolerade sig allt mer, i den mån de kunde, tills det kejserliga Japan kom och gjorde processen kort med allt koreanskt.

Ockupationen var fruktansvärd. De vidrigheter som koreanerna fick utstå under den japanska överhögheten är för svåra för att nämna. Men Japan förlorade sin ”storasiatiska sfär av ömsesidigt välstånd” vid sin ovillkorliga kapitulation 1945 och Koreahalvön delades mellan amerikanska och sovjetiska intressen.

Så kom Koreakriget, när Kim Il-Sung ville ha hela halvön för sig själv och ur askan framsprang två militärdiktaturer, där båda satte militär makt och skrämselpropaganda före folkets väl. Länge såg det ut som om den norra sidan hade dragit det längsta strået. Med stöd från Sovjet och Kina blomstrade industrin, åtminstone på ytan, medan man i Sydkorea levde ett fattigt liv i skuggan av det kalla krigets kapprustning.

Men med tiden, under ekonomisk beslutsamhet, växte syd om nord och efter ett presidentmord växte så småningom också en demokrati fram i söder. Nordkoreanerna, de fnös förstås åt framgångarna och fortsatte äta kottar och gräs.

Och biltillverkaren Kia är som en spegel av den sydkoreanska framgångssagan. Förr kunde man vara trygg i förvissningen om att allting som kom ut från Kyungsung Precision Industrys fabriksportar i Söul var slentrianmässigt ihoplödda konservburkar som höll ihop så länge det inte regnade på dem.

Någon som minns Kia Sephia?

Men sedan hände någonting. Kia, under den gigantiska Hyundaikoncernens paraply, skärpte till sig. En tysk formgivare anställdes, och sedan också en lika tysk chassiingenjör. Plötsligt kom det Kiabilar som appellerade till alla. Kia Picanto, Rio, Cee’d, Optima, alla ser de genomtänkta ut och fungerar som de ska. Inte undra på att Kia blivit ett av Sveriges bäst säljande bilmärken på kort tid.

Så sent som i vintras tog Kia nästa steg, med den härligt fetlagda Kia Stinger. Med den kommer Kia att ha en bakhjulsdriven sportsedan som ska utmana det bästa som BMW och Mercedes-Benz har att erbjuda.

Och nu, Kia Proceed Concept, en designstudie som är så snygg att ögonen tåras. Kia säger själva att Proceed Concept är en utdragen ”hot hatch”, men vi ser ju själva att det handlar om en shooting brake, alltså en korsning av svenssonkombi och sportbil. Enligt Kia själva ska konceptet ge en förhandsglimt av den kommande ersättaren till Kia Pro_cee’d (jösses vilket fånigt namn), alltså den piggare tredörrarsmodellen av Golfutmanaren Cee’d.

Kia Motors Europe GmbH

Som för all del ser rätt bra ut den med.

Vi får egentligen inte veta ett skvatt om bilen, mer än hur den ser ut. Men det kanske räcker, med det linjespelet. Förhoppningsvis kommer någonting av det att leva kvar även när bönräknarna på produktionsberedningen har sagt sitt. Eller hur?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com