Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Alcraft GT är en eldriven dröm

Brittiskt projekt söker gräsrotsfinansiering.

Med fyrhjulsdrift och kombibaklucka lovar Alcraft GT gott. Men för att den ska bli verklighet behövs likvida medel.

Det sägs att det enklaste sättet att bli miljonär är att starta som miljardär. Och om man vill bli utfattig bör man bli biltillverkare. Otaliga är exemplen där förmögenheter har försvunnit när entreprenörer försökt sig på att stöka till det i bilindustrin.

Men nuförtiden sätter man inte sprätt på sin förmögenhet (utom Elon Musk, förstås) utan man crowdfundar eller gräsrotsfinansierar. Man sätter upp en snygg hemsida och försöker dra in mindre bidrag från fler investerare. På så sätt späder man ut förlusterna och kan elda pengar i lugn och ro och med lite tur, eller väldigt mycket, kanske man har ett resultat att presentera i slutändan.

Så har även det brittiska bolaget Alcraft valt att göra. Med drömmen om att utveckla och sälja en eldriven sportbil försöker man få in medel genom crowdfundingsiten Indiegogo. I första vändan försöker man få in 600.000 pund, motsvarande drygt sex miljoner kronor, och sätter du in hundra pund får du en picknickkorg och en keps.

Kan man inte få en fez i stället?

Om man lyckas räknar man med att kunna lansera en färdig bil kallad Alcraft GT om två år och då är det fråga om en tvåsitsig sportbil med kombibaklucka – en shooting brake, i brist på svensk översättning. Alcraft lovar en halv kubikmeter lastutrymme och 50 mils räckvidd. Tre motorer ska driva på alla fyra och med 600 hästkrafter ska man nå hundra på 3,5 sekunder.

Men än så länge finns ingen bil, ens som prototyp, utan vi får hålla tillgodo med datorrenderingar och en skalmodell – det är långt kvar innan du kan köpa en Alcraft GT. Men sätt in en slant på deras Indiegogo-konto, så kanske drömmen kan bli verklighet. Om inte annat får du ju en keps.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com