Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Tesla Model 3 – eldriven utmanare till Audi A4 och BMW 3-serie

35 mil på en laddning – eller 50 mil med det extra kraftfulla batteriet

Snacket har varit i gång länge – kommer bilindustrin som vi känner den att få på moppe när Tesla lanserar sin ”folkbil”? Det visar sig snart, för nu är Model 3 premiärvisad och leveranserna har inletts. Om än i låg takt.

Höga förväntningar kan leda till stor besvikelse. Men det är nog en risk som Tesla kan leva med när ”budgetbilen” Model 3 lanseras.

Nyligen drogs täckelset av den produktionsklara bilen och leveranserna startar direkt, även om det lär dröja ett tag på den svenska marknaden. Några svenska priser har heller inte offentliggjorts men i USA kostar basversionen 35.000 dollar.

Då ingår ett batteri med kapacitet för upp till 35 mils körning. Laddning vid någon av Teslas ”superchargers” ger 21 mils räckvidd på 30 minuter. Att ladda hemma i 240-voltsuttaget ger knappt fem mils körning på 60 minuter.

För att vara en mellanklassbil med rimligt – vi undviker ordet lågt – pris är fartresurserna enastående. Åtminstone accelerationen, 0–100 km/h uppges till 5,6 sekunder medan (den långt mindre intressanta) toppfarten sägs vara 209 km/h.

Ett kraftigare batteri finns som tillval för 9.000 dollar. Då ökar räckvidden till 50 mil, 0–100-sprinten klaras på 5,1 sekunder och toppfarten är 225 km/h.

Navigationssystem och wifi är standard och mitt på instrumentpanelen tronar en 15-tums pekskärm. En intressant notering är att skärmen har liggande format, inte stående som i Tesla Model S och Model X.

Instrumentpanelen är nedkokt till ett minimum, exempelvis finns inga synliga ventilationsgaller. Den minimalistiska stil som Volvo odlar i sina sentida modeller framstår plötsligt som pyntad. Samtidigt kan man undra hur ombonad och exklusiv Model 3 känns utan det snygga virket på pressbilderna – det ingår nämligen i ett utrustningspaket för 5.000 dollar.

I detta ”Premium Upgrades Package” ingår även eldrivna framstolar, stolsvärme, bättre speldosa, tonat glastak (med skydd för ultraviolett och infrarött ljus), dockningsstationer för mobiltelefoner med mera.

5.000 dollar kostar även autopilot som inte bara ska klara att hålla kursen och hastigheten utan även byta fil, växla från en motorväg till en annan, parkera på egen hand – bland annat.

I framtiden – osäkert hur långt bort den är – ska ytterligare 3.000 dollar kunna köpa till ett paket som utökar autopiloten till ”full self-driving capability”.

Model 3 är 469 centimeter lång och har en hjulbas på 288 centimeter. Tjänstevikten anges till cirka 1.600 kg (1.730 kg med det kralligare batteriet).

Åtta kameror, framåtriktad radar samt tolv ultraljudssensorer håller reda på bilens omgivning och hjälper till att undvika kollisioner. Sex krockkuddar för framsätespassagerna samt två krockgardiner och led-strålkastare ingår.

Eric Lund
info@ericlund.se
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com