Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Fyrhjulsdrivna Jeep Avenger 4xe är på väg

En riktig Jeep har fyrhjulsdrift. Därmed kan vi snart välkomna lilla Avenger in i Jeep-familjen på riktigt. Jeep lovar att bilen kommer den ta sig fram i all terräng ned hjälp av en bensinmotor och två elmotorer.

TEXT Morten Bek FOTO PR

Den lilla Jeep Avenger ser tuff ut och liknar en riktig Jeep som kan ta sig över branta backar och leriga hål. Men utseendet bedrar. Avenger är en elbil med framhjulsdrift, och några få körinställningar för terrängkörning kan självklart inte rädda den. Avenger ser dock ut att rädda sig själv nu. I alla fall i med den helt nya 4xe-versionen som har avancerad fyrhjulsdrift. Det hade varit häftigt om Avenger 4xe var en elbil, men under huven har den en bensinmotor. Den får hjälp av två elmotorer – en vid framaxeln och en vid bakaxeln.

Jeep vill inte avslöja den sammanlagda effekten för hybridsystemet, så du får den uppdelad i bitar. Bensinmotorn, en 1,2-liters trecylindrig, ger 136 hk. Varje elmotor ger 29 hästkrafter. De tre siffrorna kan inte bara läggas ihop, vilket annars skulle ge 194 hk, eftersom motorn vid bakaxeln till exempel endast är permanent aktiv upp till 30 km/h (50 procent av kraften fram, 50 procent bak) och i standby för bättre grepp mellan 30-90 km/h. Över 90 km/h kör Avenger 4xe alltid med framhjulsdrift.

En vit Jeep SUV kör på en väg med snötäckta berg i bakgrunden Interiör av en Jeep med svarta och gråa säten samt Jeep-logotypen på nackstöden.

Mer markfrigång och alltid redo för terräng

Trots att fyrhjulsdriften i Avenger 4xe är beroende av en elmotor som kräver ström, så tar Avenger aldrig slut på ström till den bakre elmotorn. Oavsett hur krävande terrängen är kommer fyrhjulsdriften alltid att vara tillgänglig – något som Jeep lägger stor vikt vid. Det möjliggörs endast genom att bensinmotorn genererar ström till elmotorn, men Jeep lovar att Avenger 4xe endast släpper ut minimalt mer CO2 än den hybridversion som redan finns. Tack vare elmotorn vid framaxeln kan Avenger 4xe köra enbart på el, men förmodligen endast över korta avstånd.

Till terrängdugligheten hör andra saker som är unika för Avenger 4xe. Den har 10 mm mer markfrigång än de övriga versionerna, och stötfångarna har ändrats så att den kan köra upp och ner för brantare backar. Den kan utsättas för vatten med ett djup på upp till 40 cm, och den är som den enda Avenger utrustad med en multilink-bakaxel, vilket gör att de enskilda hjulen kan röra sig mer fritt. Den nya bakaxeln ska också öka fjädringskomforten.

Förarens vy inuti en Jeep med en stor pekskärm och ett landskap utanför. Bakre delen av en vit Jeep med en bergslandskap i bakgrunden.

Jeep har självklart utrustat Avenger 4xe med en rad körprogram. Auto är för körning på väg, där fyrhjulsdriften endast aktiveras (alltid aktiverad upp till 30 km/h) när extra grepp behövs, Snow för snöiga dagar, där fyrhjulsdriften måste reagera, Sand&Mud med specifika inställningar för växling och antispinn-system, och slutligen Sport, som drar ut så mycket kraft som möjligt ur hela hybridsystemet.

Beställning av nya Jeep Avenger 4xe öppnas upp före slutet av år 2024.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com