Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW Concept Z4 en försmak av framtiden

Mer förarfokus väntas i den kommande roadstermodellen.

När BMW ger oss en förhandsglimt av nästa Z4 står föraren i fokus. Därmed ska också Porsche Boxster känna flåset i nacken.

Alldeles i smyg lade BMW ner sin roadster Z4 i fjol och vi har undrat vad som skulle komma att ersätta den. Nu får vi i alla fall en föraning om nästa generation Z4 i och med att BMW visar upp Concept Z4 – även om konceptbilen ser typiskt konceptmässig ut och produktionsversionen lär inte bli fullt så spektakulär. Räkna med att BMW Z4 kommer att ha dörrhandtag när den går i produktion nästa år, liksom backspeglar. Bilar brukar ha backspeglar.

Oavsett vilket har Concept Z4 ärtigare proportioner än sin föregångare. Där den utgående modellen var något av en tillbakalutad och en smula fetlagd GT-vagn har konceptbilen mer sportbilsliknande kilformer med vassare profil och kortare överhäng. Det återspeglas också av designchefen Adrian van Hooydonk som säger att ”BMW Concept Z4 är en renodlad körmaskin”.

BMW AG

Inte alldeles olik BMW Concept 8 Series.

Riktningen är utstakad: BMW Z4 ska vara mer kurvkramare än boulevardbåt. Med det ska nästa BMW Z4 också kunna ta sig an sportbilar som Porsche Boxster snarare än sikta mot Mercedes-Benz SLC och Audi TT. Förmodligen kommer den inte heller att få ett fällbart plåttak som sin föregångare heller, utan snarare en lätt sufflett.

Även på insidan har Concept Z4 fått förnyat förarfokus. Interiören och dess funktionsytor omsluter sittbrunnen och passageraren får finna sig i att sitta isolerad, avskild från händelsernas centrum av en hög och bred mittkonsol. Konceptbilen är klädd i svart läder på förarsidan och i något slags orangekladdigt alcantaramaterial på passagerarplatsen. Nej, det kommer vi nog inte heller få se i produktion.

Vad BMW inte nämner någonting om är att den kommande Z4 har utvecklats tillsammans med Toyota och kommer att ligga till grund för en ny Toyota Supra med teknik från tyskarna. För att de inte ska konkurrera alltför uppenbart med varandra kommer japanerna enbart att bygga sin variant med riktigt tak, medan BMW-kunderna får nöja sig med det himmelsblå ovanför sina huvuden.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com