Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jaguar I-Pace börjar säljas 2018

Konceptbil ger en föraning om kommande el-suv

Jaguar I-Pace Concept ger en förhandsvisning om en eldriven suv som märket ska presentera nästa år och som ska hitta ut på vägarna 2018.

På nittiotalet, när Jaguar ägdes av Ford, leddes designkontoret av en mustaschprydd man vid namn Geoff Lawson. Under hans penna var Jaguars formriktning tämligen försiktig, med bakåtblickande modeller som XJ och S-Type i portföljen.

Men en junidag 1999 föll den 54-årige Lawson ihop och dog. Fordcheferna grävde paniskt i organisationen efter en värdig efterträdare. Namnet Ian Callum dök upp.

Callum, med välkända modeller som Ford RS200, Aston Martin DB7 och superbilen Nissan R390 i sitt cv, satt som bäst och drog upp de första skisserna på kommande Aston Martinmodeller som Vantage och DB9, former som sedan Henrik Fisker fick slutföra. Callum fick släppa sina kritor och flytta till Coventry.

Där har han suttit allt sedan dess och vridit om Jaguars formspråk från det-var-bättre-förr till framtiden-var-roligare-förr. Det numera indiskt ägda lyxbilsmärket lånar inspiration från Le Courbusiers trettiotal och Oscar Niemeyers sextiotal.

– Är det där en Jaguar?

– Är det där en Jaguar?

Den senaste bakelsen från Callums knåderi är Jaguar I-Pace Concept, en eldriven suv som ska visas upp när motormässan i Los Angeles öppnar i morgon. Som konceptbil ska den ge en föraning om den kommande I-Pace som ska bli Jaguars första renodlade elbil, I-Pace, som ska begå premiär i färdigt produktionsutförande om ungefär ett år och börja säljas 2018.

Enligt Jaguar är I-Pace Concept en eldriven prestanda-suv med en uppskattad räckvidd på femtio mil mellan laddningarna. Eftersom eldriften medger en effektivare paketering av drivlinan jämfört men konventionell förbränningsmotor har motorhuven kunnat göras kortare och passagerarutrymmet större. Det gör att I-Pace är rymligare än den nuvarande suv-modellen F-Pace, trots mindre yttermått.

Två elmotorer, en för varje axel, ska generera 400 hästkrafter och låg tyngdpunkt tillsammans med påkostade hjulupphängningar ska borga för en sportbilsmässig körupplevelse. Hur det blir med den saken återstår att se, eftersom bilen lär väga över två ton med batteripaketet i golvet.

Hur mycket av konceptbilens ganska utstickande lösningar som kommer att överleva till produktionsbilen återstår att se – 23-tumsfälgarna lär få stryka på foten – men Jaguar ger åtminstone en fingervisning om priset. Jaguar I-Pace väntas kosta 10-15 procent mer än F-Pace med motsvarande prestanda, vilket skulle innebära ungefär 600.000 kronor.

Foto: Jaguar
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com