Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Eldriven Mini kommer om två år

Konceptbil ska ge en försmak.

Någon eldriven Mini är inte att vänta förrän 2019. BMW visar i alla fall upp en försmak i form av Electric Concept.

Man nästan ser hur upptakten till Mini Electric Concept måste ha utspelat sig. Runt ett brunt bord i ett konferensrum i München måste de ha suttit nöjda med händerna över magarna, BMW:s PR-stab, under planeringen inför den stundande bilsalongen i Frankfurt.

”Alles klar infür Frankfurt”, säger en. ”Wir haben den nya M5 att visa upp”, säger en annan. ”Och den där schöningen, 8-serien”, säger en tredje. ”Ja, und så har vi förstås nya i3 och i3s”, säger en fjärde. ”Sehr gut, bra jobbat”, säger herr doktor chefen. ”Men har ni funderat någonting över Mini?”

Nej, självklart är det ingen som har tänkt på det där lilla brittiska styvbarnet. Ängsliga blickar blixtrar över bordet och droppar av svett bryter fram i de rynkade pannorna. Mini? Inga nyheter på gång, inga framtidsfantastiska konceptbilar i designverkstaden. Och bara veckor kvar till salongens öppnande.

Snart är paniken total. Yra tyska höns springer åt alla håll. Papper flyger. Eldsvådor utbryter. Herr doktor chefen tar sig för pannan och stönar. ”Gör så här: ta en Mini, få den att se ut som en konceptbil och säg att den är en elbil. Det kommer att ta skruv.”

– Och städa upp efter er.

Lugnet lägger sig. Pappershögarna faller sorterade ner på skrivborden och eldsvådorna slocknar. Självklart, så enkelt! Sagt och gjort, en styck Mini rekvireras från lagret och skickas till konceptverkstaden.

Med klassiska konceptgrepp spökar de ut bilen så att den ser salongsfähig ut: komplicerade strålkastare, oanvändbara dörrhandtag och baklyktor med den brittiska flaggans kors i. Kompletteras lämpligen med matt lack och asymmetriskt formgivna fälgar. Check!

Så Mini Electric Concept är något så ovanligt som en produktionsbil i konceptkostym, snarare än tvärt om. BMW, eller om det är Mini, säger att den ska ge en försmak av den helelektriska Mini som ska börja säljas 2019. Hur stark är den? Ingen uppgift. Hur långt kan den köra? Ingen aning. Vad kommer den att kosta? Ha!

Det enda BMW undslipper sig i dagsläget är att man har ”valt ett formspråk som fokuserar på aerodynamik, med rena, skarpa linjer som förstärker intrycket av effektivitet samtidigt som exteriördesignen är omisskännligt Mini”. Så nu vet ni det.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com