Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mini Countryman inte så mini alls

Växer på alla ledder – särskilt på längden

Mini Countryman genomgår en generationsväxling och växer på alla ledder. Framför allt blir den två decimeter längre än den redan rätt stora föregångaren.

Redan när Mini lanserade den första generationen av crossovermodellen Countryman haglade skämten om hur stor lillbilen hade blivit. Till och med den Pulitzerbelönade kolumnisten Dan Neil skrev i The Wall Street Journal att Countryman hade passerat märkets inneboende logik under rubriken ”Vilken del av ’Mini’ var det ni inte begrep, BMW?”.

Kunderna struntade förstås blankt i pressens gliringar och Mini Countryman sålde som smör i solsken. Den djärvt formgivna suven passade helt enkelt mänsklighetens behovsblandning av identitetsspegling och utrymmen. BMW, som tillverkar Mini, förstod naturligtvis detta redan från början och har tagit fasta på det också i den nya generationen. För den har blivit ännu större – två decimeter längre, närmare bestämt.

Julius Schluppkotten, projektledare för nya Mini Countryman, sammanfattar förändringarna väl i pressmaterialet: ”Nya Mini Countryman har blivit lite större på alla ledder men vi har ändå lyckats behålla de Mini-typiska proportionerna”.

Särskilt lastförmågan har förbättrats.

Särskilt lastförmågan har förbättrats.

För några tekniska revolutioner är det inte fråga om, utan snarare en uppdatering av formerna och en allmän modernisering av innehållet i stort. Och nog känner man igen att det är en Mini det handlar om, formspråket är precis lika övertydligt som förr.

Motoralternativen känner vi igen från övriga Miniprogrammet. Det handlar om 3- och 4-cylindriga bensinmotorer och fyrcylindriga dieselmotorer och det finns både manuella lådor och automatlådor att välja mellan.

Nya Mini Countryman lanseras på den svenska marknaden den 11 februari 2017, men går att beställa från och med november i år. Prislistan startar på 244.900 kronor för Mini Countryman Cooper med den minsta bensinmotorn och tvåhjulsdrift. Den dyraste modellen är Cooper SD med fyrhjulsdrift och 8-växlad automatlåda, som kostar 329.900 kronor.

Foto: BMW Group, Lidingo/Wiki Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com