Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Citroën CXperience fokuserar på komfort

Konceptbil lanserar nytt komfortprogram för Citroën

Citroën lanserar komfortprogrammet Citroën Advanced Comfort i och med CXperience Concept och ger samtidigt en hint om framtidens Citroën C5.

För länge sedan, före våra dagars självklarheter som Twitter och Facebook, behövde bilar inte marknadsföra som sportiga. De hade sällan hundratals hästkrafter, knasterstyv fjädring och frontspoilers som skrapade i trottarkanterna.

Särskilt Citroën stod för det softa. Med DS-modellens gashydrauliska fjädring svävade märkets kunder fram som på små moln och farbröder kan än i dag tårögda minnas sjuttio- och åttiotalens Citroën CX som isolerade sina passagerare från asfalten och omvärlden.

Garanterat noll procent sport.

Garanterat noll procent sport.

 

Sedan hände någonting. Sportfjädring, GTI-bilar, turbo, varenda biltillverkare skulle tvinga sina kunder på ställ genom rondellerna. Prestanda blev säljargumentet framför andra och komfort var ingenting man andades om i bilhallarna.

Med CXperience Concept söker Citroën sina rötter och konceptbilen fungerar som en plattform för att lansera Citroën Advanced Comfort, ett program för att fokusera på välbefinnandet i kupén.

Designad i samma stil som märkets mindre modeller ska CXperience visa att formerna fungerar också på en stor bil. CXperience är lång, låg och bred och har precis som gamla CX en sluttande glasbaklucka – med den skillnaden att i konceptbilen öppnas hela bakrutan och inte bara ett brevinkast.

Insidan, med en 19-tumsskärm som visar allt föraren behöver veta, har också lånat inspiration från forna tiders Citroënmodeller. Främst från sjuttiotalet, får man förmoda av den spygröna färgsättningen.

Komfortkonceptet omfattar ett fokus på fyra områden: körkomfort, alltså ljud- och fjädringskomfort; interiörkomfort som innefattar utrymmen och förvaring; användarkomfort, med teknik och uppkoppling; samt tankekomfort, som ska skapa lugn i sinnet  med hjälp av smarta säkerhetslösningar och information för föraren.

Presentationen sker på Parissalongen som öppnar i slutet av september. CXperience kommer inte att gå i produktion och är inte heller en direkt förlaga av någon kommande modell, men både formgivningen och komfortkonceptet lär ange riktningen för Citroëns framtid.

Foto: Citroën
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com