Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Citroën C3 Aircross ersätter Picasso

Minibuss fasas ut till förmån för suv-linjer

När Citroën C3 Picasso ömsar skinn byter den både klass och namn. Möt Citroën C3 Aircross.

De traditionella karossformerna är utrotningshotade. Sedaner, kombibilar och coupéer drar sina sista rosslande andetag i en tid då terrängplasten håller på att ta över världsherraväldet.

Hårdast drabbad är minibussen. För femton år sedan hade snart sagt varenda biltillverkare (utom Volvo förstås) en buss med skjutdörrar och plats för både basketlaget och alla deras bollar. I dag? Knappast. Ska du ha sjusitsigt får du antingen köpa någonting baserat på en transportbil eller – så klart – en suv.

Nu ryker till och med den lilla praktiska Citroën C3 Picasso, en buss i mikroformat, till förmån för den terrängplastade C3 Aircross. Redan i våras fick vi en försmak av lill-suven när Citroën visade konceptbilen C-Aircross Concept på Genèvesalongen.

PSA

Då med storöppnande dörrkonstruktion.

Som vanligt har de mest stolliga konceptidéerna inte fått följa med in på produktionslinan och C3 Aircross har vanliga dörrar upphängda i framkant och vanliga dörrhandtag. Tekniken delas naturligtvis med den vanliga Citroën C3 som vi fick se redan i fjol.

Det betyder att Citroën C3 Aircross är en framhjulsdriven bil, drygt fyra meter lång, utrustad med bensin- eller dieselmotorer på upp till 110 hästkrafter. Det ställer den i ungefär samma fålla som Mazda CX-3, Nissan Juke och alla de andra. Baksätet kan skjutas framåt och bakåt, en detalj som många av konkurrenterna saknar.

Riktigt ännu har vi inga detaljer om pris, men vi vet att Citroën C3 Aircross når svensk mark i höst. Då lär bilarna också vara utrustade med det mesta av digital teknik, från körhjälpmedel som autobroms till mobilintegration och kaffedagsvarnare.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com